Vrachtwagenprotest verlaat Den Haag zonder incidenten; Covid demonstratie op zondag

Image source - Pexels.com


De burgemeester van Den Haag heeft de onaangekondigde vrachtwagendemonstratie van ‘Convoy for Freedom Netherlands’ afgelast en betogers tot 15.30 uur de tijd gegeven om te vertrekken. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert arrestatie en een boete, aldus de gemeente. Ze kunnen ook worden belast met de kosten van het slepen van voertuigen.

Een gemeentewoordvoerder zei eerder dat demonstranten ruimschoots de tijd kregen om hun boodschap te verspreiden: “De gemeente wil de stad weer goed bereikbaar maken voor normaal verkeer, winkelend publiek, ondernemers en openbaar vervoer.”

Veel van de chauffeurs die op het kruispunt Buitenhof-Lange Vijverberg hadden gedemonstreerd vertrokken luid toeterend. Het konvooi liet op Telegram weten: “De demonstratie wordt stilgelegd op het Buitenhof. Als je een vrachtwagen, camper of caravan hebt, blijf dan in de buurt. Voor vandaag is het voorlopig voorbij, morgen is er weer een dag.”

Zondag staat in Den Haag weer een demonstratie gepland tegen de maatregelen tegen het coronavirus, georganiseerd door Nederland in Verzet. Het is niet duidelijk of dit evenement is waarnaar het Telegram-bericht verwijst.

Eerder op de dag lieten de demonstranten via Telegram al weten niet van plan te zijn de demonstratie te beëindigen. Bij de ingang van het Binnenhof stonden zo’n 20 vrachtwagens en enkele tractoren geparkeerd. Demonstranten droegen Nederlandse en Friese vlaggen en spandoeken met leuzen als ‘Rutte IV moet gaan, we gaan niet weg’ en ‘genoeg is genoeg’. Ze scandeerden ook “Rutte, rot op.”

“We blijven hier zo lang als nodig is, ook al is het twee weken”, zeiden ze. Ze riepen ook supporters op om kampeerders, tenten en caravans mee te nemen, maar waarschuwden hen om geen geweld te gebruiken.

In een verklaring zeiden de demonstranten dat ze de demonstratie zouden voortzetten totdat “alle maatregelen die in de afgelopen twee jaar zijn ingevoerd volledig zijn afgeschaft”. Deze omvatten onder meer de verplichte maskering, Covid-vaccinaties en het toegangsbewijs voor het coronavirus.

‘Nooit meer’, zeiden ze. “Daarom eist Konvooi NL met onmiddellijke ingang de terugkeer van het referendum.”

“Convoy for Freedom Netherlands” vroeg de Haagse burgemeester Jan van Zanen om met hen in gesprek te gaan, maar een woordvoerder laat weten dat de burgemeester hier niet op zal reageren.

“We faciliteren alleen aangekondigde demonstraties, en in dit geval [the demonstration] is een onaangekondigde”, aldus de woordvoerder. “We gaan geen dialoog aan over de inhoud van hun boodschap. Tegelijkertijd horen we echt wat er leeft in de samenleving.”

De politie vraagt ​​degenen die per ongeluk bekneld zijn geraakt tussen voertuigen van de demonstratie om bij hun auto te wachten totdat ze zelf kunnen wegrijden. “Als je weg kunt rijden, doe dat dan zo voorzichtig mogelijk”, schreef de politie op Twitter.

Dit is niet het eerste ‘Konvooi voor Vrijheid Nederland’-protest: in januari ging een soortgelijk konvooi van start in Leeuwarden. De demonstraties zijn geïnspireerd op een controversiële vrachtwagenblokkade in Canada.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?