vr. Surinaamse president Bouterse veroordeeld tot 20 jaar voor moorden in 1982

Image source - Pexels.com


De Surinaamse krijgsraad heeft de voormalige president van het land, Desi Bouterse, opnieuw veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de decembermoorden van 1982. Bouterse, 75 jaar, was wegens ziekte niet aanwezig bij de uitspraak.

De rechters handhaafden de gevangenisstraf die Bouterse in 2019 kreeg voor de moord op 15 tegenstanders van zijn militaire regime. Omdat Bouterse bij dat proces nooit aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Vervolgens diende hij bezwaar in, waardoor de krijgsraad gedwongen werd zijn zaak te heroverwegen.

Bouterse bleef vrij na zijn veroordeling in 2019. Hij mocht de behandeling van zijn bezwaar in vrijheid afwachten. Of Bouterse wordt aangehouden nu de krijgsraad het besluit bekrachtigt, is maandag tijdens de zitting niet besproken.

De veroordeling zelf is nog niet definitief. De advocaat van Bouterse heeft veertien dagen de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dat hij dat gaat doen. Ook de militaire magistraat, die als aanklager fungeerde, kan de komende twee weken bezwaar aantekenen tegen de veroordeling.

Bouterse leidde in de jaren tachtig een militair regime. Hij wordt niet verdacht van het persoonlijk doden van mensen in Fort Zeelandia in Paramaribo in december 1982. De voormalige legerleider heeft gezegd dat het hem speet dat hij niet had voorzien dat de Decembermoorden zouden plaatsvinden

De beruchte moorden stonden zijn politieke carrière niet in de weg. Bouterse werd uiteindelijk 28 jaar later president nadat zijn Nationale Democratische Partij de verkiezingen had gewonnen. Hij bleef aan de macht tot 2020, toen zijn partij een verkiezingsnederlaag leed en zijn rivaal Chan Santokhi de nieuwe president werd.

Gerard Spong, een prominente strafrechtadvocaat in Nederland, was niet verrast door de uitkomst. Geboren in Suriname, Spong verloor vrienden en collega’s bij de moorden op Fort Zeelandia in 1982. Hij is expert op het gebied van Surinaams recht en voert sinds 2000 campagne voor de nabestaanden om Bouterse voor de rechter te brengen

“Dit had ik wel verwacht. Het was al gebaseerd op een uitgebreid verstekvonnis met 56 bewijsstukken. Daar was geen manier om voorbij te komen”, zei hij. Spong verwacht dat Bouterse in beroep gaat, maar noemde dit een “uitstel van executie”.

Eddy Wijngaarde, broer van een slachtoffer van de moorden en secretaris van de Stichting 8 december 1982, zei teleurgesteld te zijn. Hij had gehoopt dat de rechter de zaak eindelijk zou beëindigen. Volgens Wijngaarde was dat mogelijk omdat Bouterse altijd een beroep heeft gedaan op zijn zwijgrecht.

“Het uitoefenen van het zwijgrecht is een oneigenlijk gebruik van dat rechtsmiddel. Daarom had de rechter dit proces kunnen beëindigen, zonder Bouterse de kans te geven om opnieuw in beroep te gaan”, aldus Wijngaarde. “Ik denk dat het een fout van de rechtbank was dat ze dat niet hebben gedaan.”

Hugo Essed, advocaat voor de nabestaanden, denkt niet dat het hoger beroep jaren gaat duren. “Ik verwacht dat Bouterse ook tijdens het hoger beroep een beroep zal doen op zijn zwijgrecht. Ik zie geen reden dat hij nu allerlei getuigenissen zal afleggen. Ik verwacht dat het hoger beroep zeer snel zal worden afgehandeld.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?