Vorig jaar meer bedreigingen tegen politici geuit

Image source - Pexels.com


Het Team Bedreigde Politici van de politie Den Haag deed vorig jaar 600 meldingen van mogelijke bedreigingen jegens politici, een forse stijging ten opzichte van de 393 zaken in 2019. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het in 274 van de meldingen in 2020 om een ​​strafbaar feit, vergeleken met 206 in 2019. “Het is aannemelijk dat de hogere cijfers te maken hebben met de toenemende polarisatie in de samenleving”, aldus het OM.

De bedreigingen kwamen opvallend vaak van minderjarigen, 49 keer in totaal. Bureau Halt heeft zeven van deze zaken afgedaan. En bij 42 kinderen stond een wijkagent aan de deur. Ze hadden een berispend gesprek met de minderjarige en hun ouders en legden de gevolgen van de bedreiging uit. Het OM kan niet aangeven hoe oud deze kinderen zijn en of het jongens of meisjes zijn. In 2019 waren in totaal 23 minderjarigen betrokken: 10 Halt-zaken en 13 berispingen.

Veel bedreigingen kwamen via sociale media, met name Twitter en Instagram. Vaak is een onderzoek nodig om de persoon achter een account te identificeren. Dat onderzoek is vaak ingewikkeld en een langdurige aangelegenheid”, aldus het OM. In 75 zaken is het onderzoek voorlopig stopgezet omdat er geen verdachte kan worden gevonden. 88 zaken lopen nog.

De rechter heeft de overige zaken afgedaan tijdens een zitting of een zitting van het OM. De rechter of het OM legde een taakstraf op tot 60 uur en gevangenisstraffen tot acht weken. Tien zaken werden geseponeerd, vijf werden overgebracht naar landen binnen de EU om daar door de autoriteiten te worden afgewikkeld.

Vorig jaar werden er meer zaken door de rechtbank behandeld dan in 2019 – 43 ten opzichte van 15 het jaar ervoor. “Dit is het gevolg van een aangescherpt OM-beleid dat erop is gericht om vaker dan voorheen te dagvaarden en te dreigen met de rechter.”

Het aantal bedreigingen tegen politici neemt al jaren toe. In 2015 waren er 92 strafbare bedreigingen, 65 in 2016 en 90 in 2017. In 2018 was er een uitschieter van 362 strafbare bedreigingen, die te maken hadden met commotie over een cartooninhoud die PVV-leider Geert Wilders wilde organiseren over de profeet Mohammed.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?