Voorstanders van vluchtelingen: noodopvangcentra voldoen niet aan de normen

Image source - Pexels.com


De manier waarop vluchtelingen en asielzoekers door Nederland worden gehuisvest in noodopvanglocaties schiet ernstig tekort, aldus VluchtelingenWerk, in het Engels bekend als VluchtelingenWerk Nederland. Op veel plaatsen is er een gebrek aan privacy, veiligheid en verwarming en is er grote bezorgdheid over toegang tot gezondheidszorg, onderwijs voor kinderen en herhaalde verhuizingen in korte tijd. De conclusies zijn het resultaat van een onderzoek naar de leefomstandigheden van 5.000 asielzoekers op 21 noodopvanglocaties, zegt de Raad.

De omstandigheden waaronder vluchtelingen verblijven in tijdelijke onderkomens, zoals sporthallen, evenementenhallen, op boten en in zorgcentra, hotels, kazernes en tenten “dalen onder de humanitaire ondergrens”, merkt de organisatie op. “Velen komen dan terecht in enorme hallen en tenten waar privacy niet bestaat en het nooit stil is – ook ‘s nachts niet. Het gebrek aan slaap en het zo dicht bij vreemden leven is mentaal erg belastend. Dat zorgt voor irritatie en spanning. Vooral in tenten ,,Het is vaak te koud of te warm en de winter moet nog beginnen”, zegt de Raad.

De noodplaatsingen zijn volgens de vluchtelingenorganisatie “bijzonder ongeschikt” voor kinderen. “De mogelijkheid om je eigen eten te koken is een belangrijk onderdeel van het beheersen van je eigen leven. Maar dat kan maar op twee locaties. Ouders maken zich zorgen over de eetgewoonten van kinderen die het eten niet lekker vinden en daardoor niet genoeg voeding krijgen .”

VluchtelingenWerk doet in een kritische brief een dringend beroep op staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Ze willen meer geschikte locaties voor de opvang van vluchtelingen, en dat provincies en gemeenten de ongeschikte noodvoorzieningen zo snel mogelijk sluiten.

Hun zorgen werden ook gedeeld door het Nederlandse Rode Kruis, dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) al enkele maanden assisteert bij het plaatsen van Afghanen en andere asielzoekers. De hulpverleningsorganisatie roept “dringend” betrokkenen bij de opvang op om “de huidige impasse te doorbreken”.

“Er moet nu een oplossing komen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van Rode Kruis Nederland. “Alle partijen wijzen naar elkaar en het is niet mogelijk om een ​​aantal grote locaties aan te wijzen om humane opvang te realiseren. We willen graag helpen, maar dan moet er duidelijkheid zijn. Anders wordt het een hele koude kerst voor mensen die zonder huis en haard zijn.”

Het COA biedt momenteel onderdak aan circa 35.000 mensen, deels op tijdelijke locaties. De vraag naar opvangplekken zal volgend jaar alleen maar toenemen, zei het COA vorige week. In 2022 zijn in totaal 42.000 opvangplaatsen nodig. Een groot probleem is de overplaatsing van de vluchtelingenstatus naar een permanente woning, vanwege de grote woningnood in Nederland.

Anders dan VluchtelingenWerk Nederland vindt het Rode Kruis dat gemeenten en Defensie naast aandacht voor nieuwe locaties ook het gebruik van de huidige opvang moeten uitbreiden. Dat is de manier om te voorkomen dat “in een noodsituatie belandt waarin om de 72 uur mensen worden overgeplaatst”, zegt Van Schalk. Het Rijk en de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit en veiligheid van deze mensen, voegt ze eraan toe.

Afgelopen oktober waarschuwde het Rode Kruis dat opvangcentra in Nederland onder een “humane ondergrens” dreigen te komen, vergelijkbaar met wat VluchtelingenWerk woensdag zei. Zij constateren dat de toegang tot medische en mentale zorg onder druk staat en dat er zorgen zijn over de continuïteit van zorg, vooral als mensen worden verplaatst.

Het Rode Kruis ondersteunt het COA op verschillende locaties met verschillende projecten, waaronder het uitdelen van voedsel en kleding, het opsporen van vermiste familieleden en het beschikbaar stellen van kinderbedjes en veldbedden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?