Voormalig kabinet opnieuw beschuldigd van bemoeienis met Outbreak Team-rapporten


Het ministerie van Volksgezondheid stelde niet alleen “verhelderende vragen” over adviezen van het Outbreak Management Team (OMT), zegt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). “Er waren ook delen die echt inhoud hadden.” Bijvoorbeeld als het ging om het uitdelen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals schaarse mondkapjes. Verpleeghuizen kwamen door besluiten van het ministerie achter in de rij te staan.

Dijsselbloem erkende dat er tijdsdruk was, waardoor de definitieve versies van de OMT-aanbevelingen niet aan de teamleden werden voorgelegd. Wel was er tijd om concepten voor te leggen aan het ministerie, dat inhoudelijk commentaar leverde. “Een opmerkelijke constatering”, zei Dijsselbloem.

Nieuwsuur meldde vorige week dat ambtenaren zich hebben bemoeid met het advies van de onafhankelijke deskundigen. Zo schreef een ambtenaar over het beschermingsmiddelenadvies dat het “iets scherper mag”. Die passage is vervolgens aangepast.

Ernst Kuipers, de opvolger van toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, zei in reactie op het Nieuwsuur-rapport dat zijn ambtenaren alleen “verhelderende vragen” stelden. De OVV ziet het anders.

Lees ook:  Kabinet laat controversieel plan om kinderbijslag niet meer te verhogen met inflatie vallen

Plaats een reactie