Vooral respect voor het aftreden van Kaag als minister van Buitenlandse Zaken

Image source - Pexels.com


Veel politieke partijen in de Tweede Kamer spraken hun respect uit voor het besluit van Sigrid Kaag om af te treden als minister van Buitenlandse Zaken vanwege de chaotische evacuatieoperatie in Afghanistan. Maar er was ook kritiek dat ze als leider van de D66 – de op één na grootste partij na de parlementsverkiezingen in maart – waarschijnlijk terug zou komen als vice-premier als er eindelijk een kabinet is gevormd.

Premier en VVD-leider Mark Rutte noemde het aftreden van Kaag donderdagavond “verschrikkelijk”, meldt de Telegraaf. Hij zei dat hij haar had gevraagd aan te blijven als minister. “Ik kan er alleen maar met respect kennis van nemen”, zei hij. “Dit is een groot verlies voor Nederland.”

“Sigrid Kaag neemt met opgeheven hoofd haar verantwoordelijkheid voor het Nederlandse optreden in Afghanistan. Veel waardering voor deze pure keuze”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter.

PvdA-leider Lilianne Ploumen twitterde een soortgelijk sentiment en bedankte Kaag “voor haar inzet voor Nederland en de wereld”.

Kaags D66-collega Rob Jetten noemde haar aftreden een “dappere beslissing” en is blij dat ze D66-fractieleider blijft.

PVV-leider Geert Wilders was daarentegen veel kritischer. Hij riep op tot nieuwe parlementsverkiezingen. “Ondanks #hexit is ze nog Tweede Kamerlid en D66-fractievoorzitter en gaat ze dit weekend onderhandelen met Rutte en Hoekstra, dus met een beetje pech is ze voor de kerst vicepremier en verandert er niets want de laffe elite niet.” durf nieuwe verkiezingen te houden”, twitterde hij.

Kaag kondigde haar aftreden onmiddellijk aan nadat een meerderheid in de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar had aangenomen vanwege haar rol bij de evacuaties in Afghanistan. Minister van Defensie Ank Bijleveld werd om dezelfde reden ook gecensureerd, maar ze besloot aan te blijven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?