Volt keert de uitzetting van het parlementslid terug nadat de rechtbank beschuldigingen van intimidatie heeft beoordeeld


De jonge politieke partij Volt zal haar besluit om een ​​van haar parlementsleden, Nilüfer Gündoğan, te schorsen en te verwijderen terugdraaien, zei partijleider Laurnes Dassen nadat een voorlopige rechtszitting in het voordeel van Gündoğan oordeelde. Dassen en Gündoğan zullen zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten, zei hij. Gündoğan zei bereid te zijn om met Volt te spreken onder begeleiding van een bemiddelaar.

De rechtbank zei dat de partij te ongeduldig op een oneerlijke en rommelige manier handelde bij het behandelen van de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tegen het parlementslid. De rechter klopte de partij op de vingers, gaf Dassen toe.

Na de uitspraak zei Gündoğan dat het mogelijk zou zijn om weer lid te worden van de Volt-factie. “Mijn hand blijft uitgestrekt. Maar er zijn er twee nodig voor de tango.” Ze hoopt ‘zo snel mogelijk haar werk weer te kunnen hervatten’. Geflankeerd door haar advocaten in een Amsterdams hotel, zei ze kort met Dassen te hebben gesproken via de telefoon. Ze was blij dat hij belde en zei dat het de deur opende om haar relatie met de partij te herstellen.

Lees ook:  Biden begrijpt dat EU Russisch gas niet onmiddellijk kan afsluiten, zegt Nederlandse premier

De politieke partij handelde onrechtmatig door haar uit de groep te zetten, oordeelde een rechter woensdag tijdens een voorlopige zitting in Amsterdam. De rechter oordeelde dat Volt “te voortvarend in de verkeerde richting is gegaan in de hele zaak”. De partij werd bevolen om alle maatregelen tegen Gündoğan terug te draaien. Volgens de rechter was de schorsing, en later de beëindiging van haar partijlidmaatschap, onterecht. De partij moet haar ook een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro betalen.

Gündoğan werd op 26 februari uit de Volt-factie gezet omdat de partij vaststelde dat ze zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Ze was eerder geschorst als partijlid. Volt zei dat Gündoğan zich schuldig had gemaakt aan “handtastelijkheden, ongewenste seksuele avances, intimidatie en misbruik van positie”.

Volt deed onderzoek naar de meldingen en kwam tot de conclusie dat het parlementslid niet door kon gaan met de organisatie. Gündoğan weigerde mee te werken omdat ze de firma die het onderzoek uitvoerde niet vertrouwde, en ze bleef lange tijd in het ongewisse over de beschuldigingen.

Lees ook:  FvD-politici geven antisemitische zenders een groter bereik: rapport

In de rechtszitting van 1 maart ontkende ze dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Ze vond de schorsing en beëindiging van haar partijlidmaatschap onterecht.

De rechter was het met de MP eens. Ze zei dat er geen inhoudelijke basis was voor de schorsing. “Het is onaanvaardbaar om Gündoğan op te schorten zonder een goede verklaring waarom, zonder de aard van de klachten uit te leggen en zonder enige vorm van hoor en wederhoor.”

De rechter vernietigde ook het besluit van Volt om het partijlidmaatschap van Gündoğan te beëindigen. Volt had het parlementslid minstens twee keer moeten waarschuwen voor mogelijk ongewenst gedrag, notulen van vergaderingen werden niet beschikbaar gesteld en er werd geen plan van aanpak voorgesteld om de situatie te verbeteren. Volt heeft de politicus niet de gelegenheid gegeven om zich in een besloten vergadering intern te verdedigen zoals het had moeten doen, aldus de rechter.

Bovendien was het onderzoek naar het vermeende wangedrag nog niet afgerond toen Gündoğan uit de groep werd gezet. “Er was dan ook geen reden om de schorsing om te zetten in een beëindiging van het partijlidmaatschap.”

Lees ook:  Israëlische soldaten doodden een Palestijnse tiener tijdens het conflict

Gündoğan zei dat ze kort na de hoorzitting al felicitaties had gekregen van “veel” Volt-leden. Ze hoopt nu dat “de nachtmerrie tot een einde komt” en dat ze kan beginnen met het zuiveren van haar naam. Gündoğan zei: “Er is nu tijd en genezing nodig, zodat mijn partij en ik hier sterker uitkomen.”

Gündoğan zei dat zowel zij als Volt “lessen moeten trekken uit deze fout”. Volgens haar advocaat, Geert-Jan Knoops, is dat ook de reden waarom de uitspraak belangrijk is. “Je moet nooit meer zo met beschuldigingen omgaan. Dat is enorm slecht voor het imago van de politiek. Het kan echt minder hectisch, transparanter en overlegver. Er zijn genoeg manieren om zo’n zaak te onderzoeken.”

Plaats een reactie