VN-rapporteur stapt op na beschuldiging Nederlandse politie van wreedheid

Image source - Pexels.com


De speciale VN-rapporteur inzake foltering, die eerder dit jaar het optreden van de Nederlandse politie bij protesten tegen het coronavirus aan de kaak stelde, neemt ontslag uit zijn functie. Nils Melzer, uit Zwitserland, zal in juli de toppositie bij het Internationale Comité van het Rode Kruis overnemen.

Melzers termijn als VN-rapporteur zou tot oktober van dit jaar duren. Hij vertrekt nu eind maart, maanden eerder dan verwacht. Hij legde op Twitter uit dat hij vroegtijdig terugtreedt om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

De rapporteur uitte vorige maand veel kritiek op Nederland, naar aanleiding van bewerkte virale video’s van politieacties tegen demonstranten bij demonstraties tegen Covid-maatregelen. Hij noemde beelden van afranselingen door de politie ‘een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’, waarbij hij de situatie vergeleek met die van de zwarte Amerikaan die werd gedood bij een gewelddadige arrestatie.

Deze kritiek leidde tot verontwaardiging, waarbij Nederlandse politievakbonden een klacht tegen Melzer indienden en zijn conclusies vooringenomen en voorbarig noemden. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam schreef de VN-rapporteur een brief waarin ze wees op “het belang van het beoordelen van een incident op basis van gedegen en gewogen informatie”.

In een van de incidenten die Melzer bekritiseerde, die plaatsvond tijdens een bijeenkomst in Den Haag op 14 maart, beschuldigde de rapporteur Nederland van het opzettelijk negeren van het geweld dat door de politie wordt gebruikt. Echter, maanden eerder kondigden de autoriteiten hun onderzoek aan naar incidenten bij het protest tegen de maatregelen tegen het coronavirus, waardoor het Openbaar Ministerie in december formeel aangifte heeft gedaan tegen twee politieagenten.

Melzer bleef bij zijn beschuldigingen. “Ik heb genoeg ervaring op het gebied van oorlog, militair optreden en politiegeweld om te zeggen dat dit marteling is”, zegt hij tegen de NOS. “De agenten sloegen hard en lieten de politiehond de man bijten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?