VN-rapporteur “oprecht bang” voor politiegeweld, escalatie van geweld in NL

Image source - Pexels.com


Ondanks een klacht van de Nederlandse politievakbonden blijft Nils Melzer, de speciale VN-rapporteur voor marteling, vorige week bij zijn kritiek op het politiegeweld tijdens verschillende coronavirusdemonstraties in Nederland. “Ik was oprecht bang dat het geweld in Nederland zou escaleren, dus ik heb snel en resoluut gereageerd”, zegt hij tegen de NOS.

Vorige week trok Melzer de woede van de Nederlandse politie met een reeks tweets. In één daarvan vergeleek hij de arrestatie van een man tijdens een coronavirusprotest in Den Haag in maart vorig jaar met de dood van George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam en in de zomer van 2020 de aanzet gaf tot de Black Lives Matter-beweging.

“Ik heb genoeg ervaring op het gebied van oorlog, militaire acties en politiegeweld om te zeggen dat dit marteling is”, zei Melzer. “De agenten sloegen hard en lieten de politiehond de man bijten. Dat is onnodig, onevenredig, en hetzelfde gebrek aan respect voor een mens dat ik zag in George Floyd. Deze man leeft nog, maar hij had kunnen overlijden aan dit geweld.” Met de gebruikte methoden accepteerden politieagenten dat risico.”

Volgens Melzer maakt het niet uit dat de video die hij als voorbeeld gebruikte maanden oud was. “Het doet niets af aan de authenticiteit van de beelden en het sluit aan bij andere incidenten van politiegeweld”, zegt de hoogleraar tegen de NOS. Uit deze video kan hij opmaken dat dit geen uitzondering was maar een ‘systeemfout’. “Hier is iets misdadigs gebeurd, maar andere agenten grepen niet in. Ze stonden erbij en keken ernaar.”

Op Twitter riep Melzer vorige week op tot vervolging van de betrokken agenten. Vorige maand maakte het OM bekend dat het de twee betrokken bij de aanhouding gaat vervolgen. Melzer erkende dat hij dat gemist had. Maar de vervolging van deze twee officieren is niet genoeg, voegde hij eraan toe. “De vervolging gebeurde omdat het buitenproportionele geweld zo zichtbaar was en pas na de publieke commotie. Maar de agenten die erbij stonden en niet ingrepen, worden niet vervolgd.”

Melzer zei zich grote zorgen te maken over de ontwikkelingen rond de coronavirusprotesten van de afgelopen twee jaar. Autoriteiten die hard optreden tegen deze protesten, betekent dat een deel van de bevolking wordt verwaarloosd, zei hij tegen de omroep. “Ik ben zeker geen coronavirus-scepticus, maar corona-demonstranten hebben het recht om te demonstreren en het recht op lichamelijke integriteit.”

Als zorgwekkend voorbeeld gebruikte hij de Franse president Emmanuel Macron die zei dat hij het leven van niet-gevaccineerde mensen moeilijk wil maken. “Zoiets zie je al in een vroeg stadium van een burgeroorlog. Als je een bevolkingsgroep afwijst als paria of mindere burgers, kun je ze ook makkelijker met geweld aanpakken. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling”, zegt hij. “Als je een deel van je bevolking als vijand gaat zien, zullen ze uiteindelijk wraak nemen. Ze zullen zich organiseren, mogelijk bewapenen en een bedreiging vormen. Daar ben ik bang voor. Daarom luid ik alarm.”

Melzer kreeg vorige week een storm van kritiek na het tweeten over de Nederlandse politie, maar volgens hem is het nodig om westerse landen aan te spreken als ze uit de pas lopen. “Westerse landen gaan ervan uit dat ze de good guy zijn en doen daarom vaak weinig met mijn kritiek op mensenrechten.”

Hij riep mensen in Nederland op om voorbeelden van politiegeweld te delen en krijgt dagelijks tientallen reacties. Ze zullen allemaal worden onderzocht. In maart is Melzer van plan om Nederland te bezoeken en met de politie te praten. “Ik wil hun kant horen, want deze incidenten kunnen ook voortkomen uit een overwerkte en overbelaste politie”, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?