Vluchtelingenopvang in Ter Apel overvol terwijl hulporganisaties aan de alarmbel trekken

Image source - Pexels.com


VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF luiden de noodklok over het tekort aan opvangplaatsen voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. Op asielcentrum Ter Apel is zaterdagochtend in allerijl een extra paviljoen gebouwd door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), meldt RTV Noord.

“Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit inmiddels zo vol dat de veiligheidsregio Groningen overweegt de poorten te sluiten. Vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Syrië en Jemen die in Nederland bescherming zoeken, komen op straat terecht”, waarschuwen de organisaties.

De hulporganisaties roepen het kabinet, de veiligheidsregio’s en gemeenten op om “kosteloos te voorkomen dat dit duistere scenario van mensen op straat belanden en direct voor opvangplekken te zorgen”.

Vluchtelingen die naar Nederland komen, moeten zich eerst bij Ter Apel melden om een ​​asielaanvraag in te dienen. Vanuit Ter Apel worden ze uitgedeeld aan asielzoekerscentra in het land.

Door een tekort aan opvanglocaties stranden echter steeds meer mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht in noodtenten naast het aanmeldcentrum in Ter Apel. Officieel is daar plaats voor 275 mensen, maar de afgelopen dagen wachten tot 700 vluchtelingen en asielzoekers op een bed in een andere opvanglocatie.

Daarnaast is er zonder toestemming een reservepaviljoen gebouwd in Ter Apel, zegt burgemeester Jaap Velema van Westerwolde tegen RTV Noord. Het is onduidelijk waarvoor de tent bedoeld is.

‘Ik weet niet waar het voor is. Misschien om uit te slapen?” vertelde een Algerijnse jongen in het opvangcentrum aan RTV Noord. “Ik hoop het, want het is helemaal vol. Geen privacy, veel kinderen en ook echt kleine kinderen. Mannen en vrouwen slapen samen in een tent, dat is niet goed.”

Velema noemde het opzetten van de tent een ‘paniekreactie’. De bouw is volgens de huidige vergunning niet toegestaan, maar de burgemeester heeft volgens RTV Noord een aanvaarding gedaan.

“De tenten zijn overvol en mensen slapen soms in stoelen of op de grond, bij gebrek aan een bed”, aldus de hulporganisaties. De veiligheidsregio Groningen maakte vrijdag bekend dat het overweegt het aanmeldcentrum in Ter Apel op korte termijn te “sluiten” en officieel de hulp in te roepen van andere veiligheidsregio’s. Hierover was zaterdag nog geen besluit genomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?