Vijf gemeenten moeten asielzoekers opnemen

Image source - Pexels.com


In vijf gemeenten lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Volgens ingewijden is het proces nog gaande. Komende week moet officieel bekend worden gemaakt welke gemeenten worden aangewezen.

Volgens de NOS heeft staatssecretaris van Justitie Ankie Broekers Knol zaterdag de Gorinchemse burgemeester Reinie Melissant gebeld om haar te informeren dat de gemeente instructies krijgt om onderdak te bieden. Melissant zei dat ze het niet eerlijk vond dat de gemeente werd gekozen. “We doen al veel. Geef het bevel aan de honderden gemeenten die niets doen”, zegt Melissant tegen de NOS.

Broekers meldde vrijdag aan de Tweede Kamer dat ze hardere maatregelen neemt om in december opvangplaatsen voor zeker 2.000 asielzoekers te regelen. “De tot nu toe gevolgde procedure volstaat niet meer. Dat betekent dat er maatregelen moeten worden genomen die extra opvangplaatsen garanderen”, schrijft de minister van Asiel.

Het was tot nu toe onduidelijk of gemeenten verplicht worden om opvang te creëren, maar er wordt gesproken over eventuele indicaties. Broekers-Knol noemde dit eerder ‘zeer onwenselijk’. Tot nu toe deed ze herhaaldelijk een beroep op gemeenten voor extra asielopvang, maar die mochten zelf kiezen of ze hieraan wilden voldoen.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers wil wel bevestigen welke gemeenten worden aangewezen. Volgende week wordt meer informatie verwacht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?