Video: Beveiliging China haalt Nederlandse verslaggever van camera tijdens uitzending; IOC reageert

Image source - Pexels.com


Chinese veiligheidsagenten hebben NOS-correspondent Sjoerd den Daas met geweld verwijderd tijdens zijn live over de Olympische Winterspelen op vrijdagmiddag. De problemen begonnen net toen hij zijn rapport in Peking begon. Den Daas moest zijn introductie stopzetten en zei: “We worden hier weggehaald.”

Toen voegde hij eraan toe: “We zijn net uit een ander gebied gegooid, dus ik ben bang dat we later contact met je moeten opnemen.” Hij kon zijn verhaal later in de uitzending voortzetten met op de achtergrond het Vogelneststadion, waar op dat moment de openingsceremonie plaatsvond.

Het is niet duidelijk waarom de journalist werd mishandeld door de veiligheidsagenten. “Helaas wordt dit voor journalisten in China steeds meer de dagelijkse realiteit”, laat de hoofdredacteur van NOS Nieuws in een kort bericht op Twitter weten. De NOS meldde ook dat zij vóór de Olympische Winterspelen “passende maatregelen” had genomen om te voorkomen dat Chinese spyware informatie van laptops en smartphones van journalisten zou stelen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft contact gehad met de NOS over het incident. IOC-woordvoerder Mark Adams zei dat hij zag wat er gebeurde en noemde het ‘een ongelukkige omstandigheid’. Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat iemand overijverig was. Hij was in staat om heel snel daarna met de hulp van ambtenaren daar zijn stuk voor de camera te doen.”

Reporters vroegen Adams of ze hun werk in China zonder beperkingen kunnen doen. “Deze dingen gebeuren en ik denk dat het eenmalig is. Ik hoop dat het eenmalig is en we verzekeren je dat je binnen de gesloten kringloop je werk kunt voortzetten”, aldus Adams. “En als dat niet het geval is, willen we dat weten. We hebben met de NOS gesproken en gaan nu verder.”

De woordvoerster van het Chinese organisatiecomité voegde toe: “Veel buitenlandse journalisten hebben de opening van buiten het stadion gevolgd. We verwelkomen alle internationale media die naar Peking zijn gekomen en we doen er alles aan om hun rechten te beschermen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?