Veteranenombudsman beveelt nieuwe benadering van veteranenzorg aan

Image source - Pexels.com


Veteranen die noodopvang zoeken, stuiten op te veel obstakels, blijkt uit een rapport van de Veteranenombudsman woensdag. De ombudsman zei dat veteranen “zich in de steek gelaten voelen” vanwege het huidige proces voor het regelen van noodopvang.

De overheid heeft een bijzondere zorgplicht voor veteranen, zegt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen. Veteranen kunnen door hun uitzending lichamelijke of psychische klachten krijgen. Daardoor kunnen ze soms niet meer in hun eigen huis blijven wonen en hebben ze dringend tijdelijk een andere plek nodig. Lukt dat niet, dan kunnen ze een beroep doen op het Ministerie van Defensie of het Nederlands Veteraneninstituut.

Het is onduidelijk welke instantie de noodopvang regelt, waardoor veteranen, hun families en zorgverleners vaak niet weten waar ze heen moeten, zegt Van Zutphen. Instellingen verwijzen heen en weer naar elkaar en daardoor zijn veteranen soms genoodzaakt een beroep te doen op opvangcentra voor daklozen.

Daarnaast neemt het Veteranenloket, zoals het er nu uitziet, alleen hulpvragen van veteranen zelf of hun partners in behandeling –– “terwijl anderen in hun directe omgeving, zoals familie, buren, dienstgenoten of vrienden, heel goed kunnen inschatten of een veteraan heeft hulp nodig’, zegt Van Zutphen. Ook zijn de wachttijden lang, zijn er te weinig opvangmogelijkheden met een duur langer dan twee weken en wordt er onderscheid gemaakt tussen veteranen met en zonder een erkende arbeidsstoornis.

In het najaar bekijkt de ombudsman hoe de minister invulling heeft gegeven aan de aanbevelingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?