Verzekeraars kunnen Russische cyberaanvallen als oorlogsdaad beschouwen en niet uitbetalen

Image source - Pexels.com


Verzekeraars mogen Nederlandse bedrijven niet dekken voor schade veroorzaakt door een cyberaanval van Russische hackers. Verzekeraars zouden dergelijke aanvallen als oorlogsdaad kunnen bestempelen, zodat ze niet hoeven te betalen, zeggen experts op het gebied van cybersecurity en verzekeringen tegen BNR.

“Als een virus uit Rusland komt, gericht is op Oekraïne en schade aanricht in West-Europa, is de kans groot dat verzekeraars zeggen: dat risico is niet voor ons”, zegt Job Kuijpers, CEO van cybersecuritybedrijf EYE en voormalig directeur cybersecurity. bij de inlichtingendienst AIVD, aldus de omroep. “Je komt in een grijs gebied waarin het onduidelijk is wat verzekeraars gaan doen.”

Hij voegde toe dat de scheidslijn ook dun is als Russische hackers Nederlandse bedrijven direct aanvallen. “De ene keer werken ze voor de overheid, de andere keer werken ze voor zichzelf. Wanneer is het oorlog en wanneer is het een puur criminele daad?” Daar zal een rechter over moeten beslissen, aldus Kuijpers.

Dave Maasland van IT-beveiligingsbedrijf ESET beaamt dat het moeilijk is om te bepalen wat een daad is van wat en wat niet. “Juist die onzekerheid maakt het bedrijven lastig”, zegt hij tegen BNR. Maasland denkt dat sancties tegen Rusland kunnen leiden tot een toename van cyberaanvallen. “Het verhoogt ons risicoprofiel. Als je ons op afstand wilt raken, zijn digitale aanvallen een handige methode waar je je achter kunt verschuilen.”

Marie-Louise de Smit van risico- en verzekeringsadviseur Aon bevestigde dat in cyberverzekeringsvoorwaarden vaak staat dat oorlogssituaties uitgesloten zijn. Maar ze voegde eraan toe dat veel verzekeraars een uitzondering maken voor cyberterrorisme. “Dan staat er dat er geen dekking is voor schade als gevolg van oorlogsoperaties, tenzij het cyberterrorisme betreft.”

Cyberexpert Tom Rijgersberg van Meijers Assurantien denkt dat als het aantal aanvallen blijft toenemen, verzekeraars zich waarschijnlijk “meer zullen beschermen door aanvullende clausules in te voeren die dekking uitsluiten”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?