Vervroegd stemmen op maandag en dinsdag, tellen op woensdag

Image source - Pexels.com


Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is het niet alleen mogelijk om vervroegd te stemmen, maar ook om vroegtijdig te beginnen met het tellen van de stemmen. De op maandag en dinsdag uitgebrachte stemmen worden op woensdag overdag geteld.

Maandag en dinsdag, nadat de stembureaus om 21.00 uur sluiten, bepalen de stembureauleden eerst hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd. Dit doen zij door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen.

Woensdag worden de stemmen geteld. De uitslag van die telling wordt na 21.00 uur bekend gemaakt. Op woensdag beginnen de tellers ook met het tellen van de op die dag uitgebrachte stemmen om 21.00 uur.

Het tellen gebeurt met de hand en begint met een snelle telling op lijstniveau: stembureauleden tellen alle geldige stemmen per politieke partij op. De stembureaus geven de resultaten van de sneltelling door aan hun gemeente. Vervolgens worden de geldige stemmen per kandidaat geteld. Als dit klaar is, maakt het stembureau een proces-verbaal op, dat naar de gemeente wordt gebracht.

In 34 gemeenten zal het telproces iets anders zijn. Die gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht, doen mee aan een experiment met centraal tellen. Stembureaus in deze gemeenten tellen alleen het aantal stemmen per lijst op woensdag en de stemmen per kandidaat worden pas op donderdag geteld, op een of meer centrale locaties.

Sinds de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 wordt er geëxperimenteerd met dit centrale telsysteem. Het doel is om het telproces betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken.

De stembureaus tellen de resultaten op op basis van de processen-verbaal. Het gemeentelijk centraal stembureau stelt op 21 maart in een openbare zitting de officiële uitslag en de zetelverdeling vast. Op 30 maart treden de zittende raadsleden af ​​en worden de nieuwe leden geïnstalleerd. Door een gemeentelijke herindeling met Weesp zal deze op 24 maart al plaatsvinden in de gemeente Amsterdam.

Het tellen van de stemmen is openbaar. Mensen mogen toekijken, maar mogen stembureauleden niet hinderen tijdens het tellen. Mondkapjes zijn niet verplicht in de stembureaus en het is niet nodig om 1,5 meter afstand te houden. De gemeenten richten het pand echter zo in dat er 1,5 meter afstand kan worden gehouden en extra hygiënemaatregelen worden genomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?