Vervangingstheorierapport over publieke omroep schokt Nederlandse Kamerleden

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) stappen onderneemt tegen “onbetwiste bevolkingstheorieën” die door de publieke omroep Ongehoord Nederland worden verspreid. De Vlaamse politicus Filip Dewinter was op 10 mei in een uitzending van Ongehoord Nederland waarin hij sprak over de vervangingstheorie, die stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond. De presentatoren van het programma spraken hem niet tegen en grepen op geen enkele manier in tijdens de uitzending.

Verschillende politieke partijen die zich verenigen voor een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stelden Kamervragen over de recente focus van de omroep op vervangingstheorie. De Kamerleden vragen zich nu af wat de risico’s zijn als de publieke omroep dergelijke theorieën op een “onbetwiste” manier uitzendt.

Ook willen ze weten of de omroep de journalistieke code van de NPO, de organisatie die toezicht houdt op alle publieke omroepen in Nederland, heeft geschonden. Ook vroegen parlementariërs staatssecretaris Uslu om bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid na te gaan of dergelijke uitzendingen risico’s opleveren voor de nationale veiligheid.

Tot de groep parlementariërs die deze vragen stellen, behoren Nilüfer Gündoğan en leden van de VVD, D66, PvdA, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, DENK en Volt.

In maart startte de ombudsman van de NPO, Margo Smit, een onderzoek naar binnengekomen klachten over de eerste uitzendingen van Ongehoord Nieuws, het nieuwsprogramma van de omroep. De NPO zegt de conclusies van het onderzoek af te wachten alvorens actie te ondernemen. “Als de bevindingen daartoe aanleiding geven, kan de NPO overwegen een maatregel op te leggen die binnen onze bevoegdheden ligt”, aldus de NPO in een reactie.

Volgens de NPO is het denkbaar dat er ook klachten zijn ingediend over de meer recente uitzending. “De statuten van de ombudsman bieden de ombudsman de mogelijkheid om recent ingediende klachten tot de datum van haar uitspraak mee te nemen in haar lopend onderzoek, dus mogelijk ook over de uitzending waarvoor inmiddels Kamervragen zijn gesteld.” Naar verwachting wordt het onderzoek begin juni afgerond.

Geloof in de samenzwering van de vervangingstheorie was het waarschijnlijke motief achter een massale schietpartij in Buffalo in de Verenigde Staten op 14 mei. Een 18-jarige Amerikaan schoot tien mensen dood en verwondde drie anderen. Elf van de slachtoffers waren zwart.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?