Vertrouwen in Tweede Kamer fors gedaald tijdens tweede Covid-jaar

Image source - Pexels.com


Het vertrouwen in de Tweede Kamer is vorig jaar afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de voorgaande jaren nam het vertrouwen in de Tweede Kamer gestaag toe. In andere instellingen, zoals rechters, politie en krijgsmacht, is het vertrouwen in 2021 toegenomen of gelijk gebleven.

Tot deze conclusie komt het statistiekbureau in het onderzoek Sociale cohesie en welzijn, dat het sinds 2012 uitvoert onder ruim 75.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder.

Van alle instellingen is het vertrouwen in de Tweede Kamer de afgelopen jaren het meest toegenomen. Tussen 2012 en 2016 had ongeveer 35 procent van de Nederlanders vertrouwen in dit instituut. Dat steeg tussen 2017 en 2019 naar 41 procent en bereikte in 2020 zelfs 53 procent. Vorig jaar zakte dat echter weer naar 42 procent. De categorie vertrouwen in politici liet een vergelijkbaar patroon zien, aldus de CBS-onderzoekers.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat het vertrouwen in de politiek afnam door de lange en moeizame kabinetsformatie en de politieke nasleep van het kinderopvangtoeslagschandaal. “De door het SCP beschreven trend wordt met deze cijfers nogmaals bevestigd”, zegt CBS-onderzoeker Frank Notten.

Vorig jaar had 79 procent van de Nederlanders vertrouwen in rechters, 79 procent in de politie en 72 procent in de krijgsmacht. In 2020 was dat respectievelijk 77, 78 en 72 procent. Ook het vertrouwen in de Europese Unie nam toe. 53 procent had in 2021 vertrouwen in de EU, tegen 48 procent een jaar eerder. De pers genoot vorig jaar iets meer vertrouwen van 46 procent dan in 2020 met 39 procent.

Van alle instellingen worden politici het minst vertrouwd, vorig jaar had slechts een derde van de Nederlanders vertrouwen in deze groep. Het vertrouwen in de medemens neemt al jaren toe, van 58 procent tussen 2012 en 2014 tot 67 procent in de tweede helft van 2021.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?