Vertrouwen in koningspaar weer gedaald: poll

Image source - Pexels.com


Het vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima is nog nooit zo laag geweest. Dit komt mede doordat het koningspaar zich de afgelopen twee jaar niet altijd aan de coronaregels heeft gehouden. Desondanks is een meerderheid van de Nederlanders met 56 procent nog steeds voor het koningschap, meldt EenVandaag op basis van het jaarlijkse Koningsdag-onderzoek onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Hiervan geeft 54 ​​procent aan vertrouwen te hebben in de koning, tegen 63 procent vorig jaar. In 2020 was dat 74 procent. Ook de steun van koningin Máxima is gedaald van 69 procent vorig jaar naar 61 procent nu.

Volgens EenVandaag genoot Willem-Alexander vóór de uitbraak van het coronavirus nog steeds de steun van 80 procent van de Nederlanders. Maar het onvermogen van het staatshoofd en zijn gezin om zich altijd aan de coronaregels te houden, bijvoorbeeld op het te drukke verjaardagsfeestje van prinses Amalia afgelopen december, tastte het vertrouwen van het publiek aan. Ook was er stevige kritiek op een vakantie van de familie naar Griekenland, terwijl Nederlanders toen werden opgeroepen thuis te blijven vanwege het coronavirus.

“Veel geïnterviewden vinden het hoog tijd dat hij leert van zijn fouten en vaker naast zijn volk staat in plaats van boven hen, zeker in tijden van crisis”, aldus EenVandaag van de koning.

Daarnaast geeft bijna 60 procent aan de toelage die het koningshuis jaarlijks ontvangt te hoog te vinden. Willem-Alexander krijgt circa 1 miljoen euro aan inkomsten plus 5,1 miljoen aan personeel en kosten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?