Vertraging bij aanhouding quarantainebrekers door gebrek aan rechtsgrond, zegt burgemeester

Image source - Pexels.com


De reden dat een stel dat positief testte op Covid en aan het quarantainehotel ontsnapte, pas werd gearresteerd toen ze in een vliegtuig zaten dat op het punt stond op te stijgen, was een gebrek aan juridische grond om hen daarvoor vast te houden. “We hadden echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer tegen Goedemorgen Nederland.

Het stel was vrijdag geland op Schiphol vanuit Zuid-Afrika. Ze testten positief op Covid-19 en werden naar een hotel in Badhoevedorp gebracht om in quarantaine te gaan. Ze vluchtten het hotel uit en wilden het vliegtuig naar Spanje halen. De Koninklijke Marechaussee, een politiekorps dat deel uitmaakt van het Nederlandse leger, heeft hen zondag in dat vliegtuig gearresteerd.

“Er is beveiliging bij het hotel, maar mensen verblijven daar volledig vrijwillig”, zegt Schuurmans in het radioprogramma. “Beveiligers adviseerden het stel niet te vertrekken, maar er was nog geen wettelijke grond om hen vast te houden. Als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio moest ik dat toen nog regelen. We hadden echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten. “

De regeling om quarantainebrekers aan te houden was er pas toen het stel al in het vliegtuig zat, waardoor de Koninklijke Marechaussee hen pas op dit laatste moment kon aanhouden. “Ik heb orders gegeven om ze in afzondering te houden, en dat is nu verplicht”, zei de burgemeester. “Het is een heel strikte maatregel, maar het is nodig omdat het gevaarlijk is wat ze wilden doen.”

Het betekent ook dat iedereen die het quarantainehotel probeert te verlaten, onmiddellijk kan worden tegengehouden, voegde ze eraan toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?