Verslaafde gokkers slecht beschermd door Nederlandse gokwebsites


Nederlandse gokwebsites als Toto, Kansino en Betcity grijpen niet altijd succesvol in wanneer een speler tekenen van verslaving vertoont. Mensen met gokproblemen hebben volgens Pointer tienduizenden euro’s per maand sinds goksites legaal zijn begonnen op 1 oktober 2021.

Deze gokwebsites zijn wettelijk verplicht om verslaving te helpen voorkomen. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zei dat het “verontrustend” was om te horen dat dit niet altijd het geval is.

Een speler vergokte meer dan 40.000 euro op Toto zonder dat de website tussenbeide kwam, vond Pointer. In feite zei de speler dat Toto de speler toestond door te gaan en probeerde contact te maken, in de hoop dat de speler op de site zou blijven en niet zou overgaan tot illegaal gokken. Toto ontkent dit en zegt dat het acht keer contact heeft opgenomen met de speler, maar geen antwoord heeft gekregen.

Voormalige gokverslaafden vertelden Pointer dat mensen die worstelen met gokverslaving een telefoontje of e-mail van de gokwebsite gewoon negeren of liegen. Of ze verhuizen naar een andere website.

Lees ook:  Nederland "open en positief" over veiligheidsgaranties voor Zweden, Finland

Weerwind stelde voor om spelers te beschermen door limieten te stellen aan het bedrag dat een persoon per maand kan verliezen, en deze limiet te laten gelden voor websites. Op deze manier kon een speler, als hij te veel geld verloor op Betcity, niet zomaar overstappen naar Toto om door te gaan met gokken. De privacywetgeving zou dit protocol echter in de weg kunnen staan.

“Als er meer voorbeelden zijn van spelers die echt uitschieten, dan hebben we een heel groot probleem”, zei Weerwind.

Op dit moment zijn er slechts ongeveer 650.000 accounts op legale gokwebsites en volgens Pointer lijkt slechts een klein percentage van de mensen te worstelen met verslaving. Het is ook mogelijk dat mensen zich in een register laten inschrijven waar ze bij legale casino’s helemaal worden geweigerd, om te voorkomen dat ze gokken.

Plaats een reactie