Verouderde wet dwingt zwanger Gronings raadslid tijdelijk af te treden


Een zwanger gemeenteraadslid in Groningen heeft een tijdelijk ontslag ingediend in overeenstemming met een wet die volgens haar “me aan de jaren vijftig doet denken”. De wet verplicht raadsleden die zwanger worden om tijdelijk ontslag te vragen bij de burgemeester, aldus de Groninger Internet Courant.

Ceciel Nieuwenhout van GroenLinks is pas recentelijk toegetreden tot de Groningse gemeenteraad, maar moest zich tegen haar zin houden aan een artikel in de Kieswet. Hoewel ze de Groningse burgemeester Koen Schuiling vroeg om haar ontslag te verlenen, hoopt ze over 16 weken, op 21 augustus, terug te keren.

“Persoonlijk raakt het mij dat ik je moet vragen ontslag te nemen vanwege de zwangerschap, ook al is het maar tijdelijk”, schrijft ze in haar brief aan Schuiling. “Dit doet me denken aan de jaren vijftig toen ‘ontslag van medewerkers tijdens huwelijk en zwangerschap’ was nog steeds de norm.”

Nieuwenhout had vooral moeite met de term ‘ontslag’ in de wet, die volgens haar achterhaald is. Ze zei dat de term in plaats daarvan moet worden gewijzigd in ‘verlof’, iets wat ze van plan is te moderniseren wanneer ze terugkeert naar de gemeenteraad.

Lees ook:  Volt keert de uitzetting van het parlementslid terug nadat de rechtbank beschuldigingen van intimidatie heeft beoordeeld

Plaats een reactie