‘Verontrustende toename’ doodvonnissen in 2021

Image source - Pexels.com


In haar jaarverslag, dat dinsdag uitkwam, zei Amnesty International zich zorgen te maken over de stijging van de doodstraf vorig jaar over de hele wereld.

Amnesty International zei dinsdag in haar jaarverslag dat de versoepeling van de beperkingen in verband met Covid-19 zal leiden tot een “zorgwekkende stijging” van het aantal doodvonnissen over de hele wereld in 2021. Het wees op problemen in Iran, Saoedi-Arabië en Birma. De in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie zegt dat het in 2021 minstens 579 executies in 18 landen heeft bijgehouden. Dit is bijna 20% meer dan de 483 executies die het in 2020 bijhield.

Zelfs met deze stijging zijn er de afgelopen twee jaar nog steeds het minste aantal gemelde executies sinds 2010. Amnesty daarentegen zegt dat de telling “de duizenden mensen die ter dood zijn veroordeeld en ter dood zijn gebracht niet meegerekend” is. in China”, evenals in Noord-Korea en Vietnam, vanwege beperkingen op de toegang tot gegevens.

Meer dan 50 procent in Iran

Zelfs als je deze landen niet meetelt, vond meer dan de helft van alle executies in de wereld in 2021 plaats in Iran. De Islamitische Republiek voerde 314 executies vorig jaarwaarvan Amnesty zegt dat dit het meest is sinds 2017. De NGO zegt dat een deel van de reden voor deze stijging in Iran is dat er veel meer mensen ter dood zijn gebracht voor drugsmisdrijven, wat in strijd is met het internationaal recht.

Na een scherpe daling in 2020, verdubbelde de toepassing van de doodstraf in Saoedi-Arabië in 2021 (tot 65 executies) en zal in 2022 nog hoger zijn nadat in maart in dit zeer conservatieve koninkrijk op één dag 81 mensen werden geëxecuteerd. “Na een daling van het aantal executies in 2020, hebben Iran en Saoedi-Arabië vorig jaar de doodstraf opnieuw verhoogd, waarmee ze de internationale mensenrechtenwetgeving zonder schaamte overtreden”, zegt Agnès Callamard, de algemeen secretaris van Amnesty International, in een persbericht.

2000 zinnen werden uitgedeeld

“Hoewel Covid-gerelateerde beperkingen die de gerechtelijke procedures lang hadden vertraagd, zijn in veel delen van de wereld opgeheven, maar rechters hebben in 56 landen minstens 2.052 doodvonnissen uitgesproken. Dit is een stijging van bijna 40% ten opzichte van 2020, met aanzienlijke stijgingen in Bangladesh (minstens 181), India (minstens 144) en Pakistan (minstens 129), zegt Amnesty.

Deze groep brengt ook het geval van Birma aan de orde, waar “een alarmerende toename van het gebruik van de doodstraf is geregistreerd onder de staat van beleg” en civiele zaken worden berecht door militaire rechtbanken. “Bijna 90 mensen zijn daar willekeurig ter dood veroordeeld, en sommigen van hen zijn al vermoord”, zei Amnesty. “Veel mensen denken dat dit onderdeel is van een campagne om tegenstanders en journalisten te straffen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?