Verlenging lockdown, sluiting van scholen waarschijnlijk aangekondigd in Covid-persconferentie vanavond


Demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maken dinsdagavond in een persconferentie bekend hoe de coronabeperkingen er tijdens de vakantieperiode uit gaan zien. De verwachting is dat ze de huidige avondlockdown met drie weken verlengen.

De huidige beperkingen houden in dat horecagelegenheden en niet-essentiële winkels dagelijks van 17.00 uur tot 05.00 uur zijn gesloten. Alleen drogisterijen en supermarkten mogen tot 20.00 uur open blijven Ook Nederlanders worden opgeroepen niet meer dan vier bezoekers per dag te ontvangen. Sommige bronnen meldden echter dat deze limiet tijdens de kerstvakantie zou worden verhoogd tot acht bezoekers per dag.

Voorafgaand aan de persconferentie van dinsdag besluit het kabinet of de basisscholen een week eerder moeten sluiten voor de kerstvakantie. Het Outbreak Management Team heeft geadviseerd dit te doen om te voorkomen dat het coronavirus zich onder schoolkinderen en hun ouders verspreidt. Het kabinet heeft altijd gezegd zich in te zetten voor het openhouden van scholen. Maar maandag zei De Jonge dat je je moet aanpassen aan de situatie en de huidige situatie is zorgwekkend.

Lees ook:  Grote Nederlandse steden bezorgd over vluchtelingen vast in oud naturalisatiesysteem

Minister De Jonge zal waarschijnlijk ook aankondigen hoe de Covid-19 boostershot-campagne zal worden versneld. GGD GHOR Nederland zei maandag dat alle inwoners van Nederland die een booster-injectie willen, uiterlijk medio maart een booster-injectie moeten kunnen krijgen.

Het aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus in Nederland is begonnen te dalen, maar de druk op ziekenhuizen is nog steeds hoog. De meeste ziekenhuizen zijn nog niet in staat om al hun geplande zorg te verlenen. Ook zijn er zorgen over de Omicron-variant van het coronavirus, die nog besmettelijker lijkt te zijn dan de inmiddels dominante Delta-variant.

Plaats een reactie