Verkiezingen VS: China complimenteert Biden na lange stilte

Image source - Pexels.com


China heeft Joe Biden eindelijk gefeliciteerd met zijn langdurige succes bij de officiële verkiezingen in de VS, waarmee een einde kwam aan een kille tijd van rust.

“We respecteren de beslissing van het Amerikaanse publiek. We feliciteren de heer Biden en mevrouw Harris”, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De relatie tussen China en de VS is cruciaal voor beide partijen, en des te uitgebreider voor de wereld. De laatste tijd is de druk afgenomen vanwege de handelsoorlog en de pandemie.

Rusland moet hun goede wensen nog aanbieden.

De heer Biden heeft de laatste tijd telefoontjes aangenomen van een reeks wereldwijde pioniers. Wel, wensen begonnen binnen te stromen vanaf zaterdag, toen Amerikaanse netwerken de uitkomst uitbreidden en hij de triomf uitriep.

President Trump is doorgegaan met het maken van niet-geverifieerde beweringen over afpersing van kiezers zonder duidelijk bewijs te leveren. Donderdag weerlegde een bijeenkomst van regerings- en staatsverkiezingsautoriteiten dergelijke gevallen ronduit en zei dat de stemming “de veiligste in de Amerikaanse geschiedenis” was.

Wat laat de Chinese boodschap ons weten?

Om het grof te zeggen, het toont China’s, en expliciet Xi Jinping’s erkenning van de uitkomst, en verwacht dat Joe Biden in januari wordt ingehuldigd als president, ongeacht legitieme moeilijkheden van de Trump-lobby.

Tot nu toe had de Chinese regering gewacht en gezegd dat ze “had gezien dat de heer Biden was aangekondigd, overwinnaar”.

De verbinding tussen China en de VS – de twee grootste economieën ter wereld – is enorm belangrijk. Een uitwisselingsoorlog die door president Trump is begonnen, heeft de relaties geschaad, net als zijn nadruk op het vaak noemen van Covid-19, de “Chinese infectie” of “Kung-influenza”.

De twee naties hebben eveneens gevochten over geheime activiteiten, China’s militaire ontwikkeling in de Zuid-Chinese Zee en de massale opsluiting van moslims in het westen van China.

Het Amerikaanse inzichtnetwerk had het gevoel dat Xi Jinping en de Communistische Partij geneigd waren tot de heer Biden.

Toch zei professor Yan Xuetong van de Tsinghua-universiteit in Peking dat China liever vier extra lange stukken Donald Trump had gezien.

“Niet op grond van het feit dat Trump China’s neigingen zal schaden dan Biden, maar omdat hij de VS ongetwijfeld meer zal schaden dan Biden”, meldde hij vóór de politieke race.

Specialisten anticiperen hoe dan ook op een strategische zet; ze zien een Biden Witte Huis meer samenwerken met partners om het op te nemen tegen China, terwijl ze daarnaast op zoek zijn naar samenwerking in verschillende gebieden, zoals het bestrijden van veranderingen in het milieu.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?