Vergelijkingssites van politieke partijen gelanceerd voorafgaand aan gemeenteraadsverkiezingen

Image source - Pexels.com


StemWijzer, de politieke partijenvergelijkingssite voor de gemeenteraadsverkiezingen, is donderdag online gegaan. Deze stemhulp van informatiecentrum ProDemos heeft tot doel kiezers uit 55 gemeenten door middel van een reeks uitspraken inzicht te geven in welke politieke partij het beste bij hen past.

Donderdag komen 41 gemeentelijke stemwijzers online. Denk aan grote gemeenten als Amsterdam en Den Haag, maar ook aan kleinere gemeenten als Baarn, Katwijk, Soest en Wageningen. De stemhulpen van de overige 14 gemeenten volgen de komende dagen.

Vier jaar geleden waren er StemWijzer stemwijzers voor 44 gemeenten, die in totaal ruim 1 miljoen keer zijn geraadpleegd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar raadpleegden kiezers de StemWijzer 7,8 miljoen keer.

Volgens ProDemos stemmen veel mensen niet bij gemeenteraadsverkiezingen omdat ze geen verstand hebben van gemeentelijke onderwerpen, partijen en standpunten. “De StemWijzer is een stemhulp die inzichtelijk maakt welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen en wat de politieke partijen ervan vinden.”

Kieskompas en MijnStem publiceren dit jaar ook online stemhulpmiddelen. Een woordvoerder van Kieskompas laat weten dat de gemeentelijke verkiezingshulpmiddelen op 17 februari worden verwacht. De 250 MijnStem stemhulpmiddelen gaan gefaseerd live en staan ​​vanaf 25 februari volledig online.

334 van de 345 Nederlandse gemeenten hebben op 16 maart verkiezingen. Ook de twee dagen ervoor kunnen mensen stemmen. Elf gemeenten houden geen verkiezingen. Acht daarvan hadden onlangs gemeenteraadsverkiezingen vanwege herindelingen. En in drie gevallen zal de verkiezing later plaatsvinden vanwege een aanstaande fusie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?