Vergelijking van Covid met WO II pijnlijk voor slachtoffers, nabestaanden: oorlogsmusea

Image source - Pexels.com


Het vergelijken van coronavirusmaatregelen en oorlogssituaties en de Holocaust is pijnlijk en pijnlijk voor oorlogsslachtoffers en hun familieleden. De oorlogsmusea en herdenkingscentra constateren “met toenemende verbazing” dat een kleine groep landgenoten deze vergelijkingen steeds vaker maakt. Terwijl de maatregelen tegen het coronavirus niet in verhouding staan ​​tot bijvoorbeeld het vernietigen van een grote groep mensen om wie ze zijn, stellen de musea in een open brief.

De brief is uitgegeven door het bestuur van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40 t/m 45 (SMH), waarbij de vijftien grootste musea en 30 kleinere musea en herinneringscentra zijn aangesloten. Bij de start van de coronaviruspandemie in 2020 waarschuwden ook het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei en ministers dat de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog niet opgaat. De afgelopen maanden zijn dergelijke vergelijkingen echter steeds vaker te horen, constateert SMH.

SMH onderkent dat de coronamaatregelen kunnen leiden tot heftige discussies en demonstraties. “Het feit dat al deze meningen geuit en gehoord kunnen worden, onderstreept nogmaals de vrijheid waarin we leven”, aldus het stichtingsbestuur. “We hebben de rechtsstaat en vrijheid. Dit was allemaal niet het geval tijdens de oorlogsjaren. Hele bevolkingsgroepen werden afgeslacht, er was dwangarbeid en degenen die protesteerden konden worden opgesloten, gemarteld of geëxecuteerd zonder proces.”

“De maatregelen tegen het coronavirus raken ons allemaal, ook de oorlogsmusea en herdenkingscentra. De pandemie en de maatregelen zijn ingrijpend en brengen onzekerheid en emoties met zich mee. Dat leidt natuurlijk tot meningsverschillen”, aldus de SMH. De stichting roept op tot discussie zonder het ‘ongekende lijden van de vorige generatie’ te bagatelliseren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?