Verbod op homoconversietherapie heeft grote symbolische waarde: onderzoekers

Image source - Pexels.com


Een verbod op homoconversietherapieën heeft grote symbolische waarde, stellen onderzoekers in een rapport dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het handhaven van een dergelijk verbod zal moeilijk zijn, maar slachtoffers zullen er baat bij hebben te weten dat de overheid achter hen staat. Het kabinet wilde weten welke stappen het kan nemen om homoconversietherapie tegen te gaan.

Deze behandelingen zijn controversieel en niet-wetenschappelijk. Slachtoffers krijgen dingen als elektrische schokken of drugs toegediend waar ze ziek van worden als ze reageren op homo-erotische beelden. Ze kunnen ook onder psychologische druk komen te staan.

Een verbod op homoconversietherapie in al zijn vormen is “moeilijk te vatten in één wettekst”, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit en Regioplan. Volgens de onderzoekers is het daarom noodzakelijk om te zorgen voor een cultuuromslag. Ze stellen bijvoorbeeld voor om neutrale voorlichting te geven en zowel religieuze als niet-religieuze organisaties te betrekken bij de bestrijding van conversietherapie. Een steunpunt kan ook helpen.

Wel wijzen de onderzoekers erop dat conversietherapieën vooral in gesloten gemeenschappen plaatsvinden, buiten het zicht van de overheid. Een verbod zou dat probleem kunnen verergeren. “Aanbieders die gevoelig zijn voor complottheorieën en eindtijddenken” kunnen zich dankzij een verbod nog verder van de overheid afwenden en zich meer terugtrekken. De experts pleiten daarom vooral voor een ‘zachtere aanpak’ gericht op ‘verandering van binnenuit’.

Een goede aanpak van homoconversietherapie vergt volgens de onderzoekers investering en tijd, maar dat is geen reden om niet direct maatregelen te nemen. Volgens veel experts is cultuurverandering op de lange termijn “de meest geschikte strategie”, aldus het rapport. Het grootste effect wordt bereikt als niet één maar meerdere goed op elkaar afgestemde maatregelen tegelijk worden genomen.

Het kabinet wil in de zomer reageren op het onderzoek, schrijven ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in een Kamerbrief.

D66 en VVD hebben in februari een onderhands wetsvoorstel ingediend om homoconversietherapie strafbaar te stellen. Ze zouden voor de praktijk een boete van 22.5000 euro of een jaar cel opleggen. De PvdA, GroenLinks, PvdD en SP steunden het voorstel. Het heeft ook een meerderheid in de Senaat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?