Veel onbekend over eerste Nederlandse gevallen van apenpokken, zeggen experts

Image source - Pexels.com


Het eerste geval van apenpokken werd vrijdag officieel gevonden in Nederland, wat leidde tot een discussie onder volksgezondheidsdeskundigen over hoe het wordt opgelopen en wat nu te doen.

Er is nog veel onbekend over het apenpokkenvirus en hoe het zich verspreidt. “Het is een nieuw fenomeen. We weten niet hoe snel het zich verspreidt…[but] het lijkt vrij gemakkelijk te gaan”, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC over OP1.

Ook is er geen duidelijke relatie tussen de mensen die het virus hebben opgelopen tot nu toe, zei Koopmans in de uitzending. Experts zijn het er echter over eens dat het virus zich waarschijnlijk verder heeft verspreid dan de gevallen die momenteel bekend zijn. Na het weekend zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mensen informeren over eventuele nieuwe besmettingen, aldus de NOS.

Ook wil het RIVM een meldingsplicht invoeren voor artsen en GGD-medewerkers die patiënten met apenpokken signaleren, zo adviseerde het minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Dit kan ertoe leiden dat patiënten met het virus in isolatie worden geplaatst, contactopsporing en in quarantaine plaatsen van nauwe contacten.

“We moeten nu in de beginfase alle maatregelen nemen om het virus te onderdrukken”, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel volgens de NOS.

Het is nog onbekend hoe het virus zich zo snel verspreidde buiten Afrika, waar het endemisch is, zegt Koopmans tegen BNR. “Het is niet helemaal duidelijk wat de verklaring daarvoor is”, zegt ze. “Bijvoorbeeld of er een internationaal evenement is geweest waar veel mensen zijn geweest, die de infectie daar ongemerkt vandaan hebben kunnen halen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?