Veel Nederlandse katholieken accepteren meer vrouwelijke priesters, LHBT, abortus

Image source - Pexels.com


Veel katholieken in Nederland zijn progressiever dan de kerk met betrekking tot zaken als het homohuwelijk, vrouwen in het priesterschap en abortus. Slechts 14 procent van de actieve katholieken gelooft dat de kerkleiders met hun tijd meegaan, meldt Trouw op basis van een onderzoek van I&O Research onder een representatieve groep van 894 actieve katholieken en 1029 mensen die katholiek opgroeiden maar de kerk verlieten.

Driekwart van de actieve katholieken zei voorstander te zijn van vrouwen in het priesterschap en LGBTQI+-huwelijken in de kerk. De kerk is tegen beide dingen. 65 procent van de actieve katholieken is voor euthanasie, en meer dan de helft wil het verbod op abortus van de katholieke kerk opheffen.

Slechts 8 procent van de respondenten zei dat ze zouden overwegen de kerk te verlaten omdat hun mening verschilt van die van de kerkleiders.

Opvallend is dat katholieken onder de 34 conservatiever zijn over het celibaat dan 65-plussers. Ze geloven ook vaker in de hel. Katholieken van 35 tot 49 jaar zijn het meest geneigd de kerk te steunen, terwijl een derde de conservatieve lijn volgt. Ouderen zijn het meest geneigd om grote donaties te doen.

Bij de voormalige katholieken waren de conservatieve opvattingen van de kerk een belangrijke reden voor hun vertrek. Seksueel misbruik binnen de kerk was een andere vaak genoemde reden om te vertrekken. Maar de belangrijkste reden voor vertrek is dat ze gewoon niet meer religieus waren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?