Veel gemeenten houden afterparty’s in afwachting van verkiezingsresultaten

Image source - Pexels.com


In veel gemeenten, waaronder grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, vinden woensdagavond bijeenkomsten plaats waar politieke partijen gezamenlijk kunnen wachten op de bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag. Op de televisie komen reportages over de uitslagavonden.

Vanaf 22.30 uur is er een bijeenkomst in het gemeentehuis van Den Haag. Vertegenwoordigers van de politieke partijen zijn uitgenodigd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt rond middernacht de voorlopige uitslag bekend in het Rotterdamse stadhuis. In Utrecht doet burgemeester Sharon DIijksma dat in TivoliVredenburt via een digitale verbinding omdat ze dinsdag positief testte op het coronavirus. Ook is er een bijeenkomst in de Stopera in Amsterdam.

Terwijl woensdag de eigenlijke verkiezingsdag is voor de gemeenteraad, is het tellen van de uitgebrachte stemmen op maandag en dinsdag al begonnen. Vanwege het coronavirus heeft het kabinet besloten vervroegd stemmen mogelijk te maken, net als bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Nadat de stembureaus op maandag en dinsdag waren gesloten, bepaalden stembureauleden hoeveel kiesgerechtigden stemden door stempassen en volmachtcertificaten te tellen. Woensdag worden de stemmen in de loop van de dag geteld.

De vervroegde stemresultaten worden bekend gemaakt na 21:00 uur wanneer alle stembureaus zijn gesloten. Vanaf dan tellen de tellers woensdag de uitgebrachte stemmen. Dit gebeurt handmatig en begint met een snelle telling op lijstniveau: het optellen van alle geldige stemmen per politieke partij. De stembureaus geven deze resultaten door aan hun gemeente en tellen de geldige stemmen per kandidaat. Als dat is gebeurd, maakt het stembureau een proces-verbaal op en brengt dit naar de gemeente.

In 34 gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht, zal het telproces iets anders zijn. Ze doen mee aan een experiment met centraal tellen. De stembureaus tellen alleen op woensdag de stemmen per lijst en op donderdag de stemmen per kandidaat op één of meer centrale locaties. Met dit centrale telsysteem is voor het eerst geëxperimenteerd voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019. Het doel is om het telproces betrouwbaarder, transparanter en controleerbaarder te maken.

De NOS brengt vanaf 20.30 uur verslag uit op de verkiezingsavond. Rob Trip en Simone Weimans verzorgen de presentatie. Vanaf 21.00 uur presenteert Malou Peter exitpolls uit Ipsos voor de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Breda, Zwolle, Veendam, Sittard-Geleen en Nieuwegein. De uitzending schakelt tussen bijeenkomsten in die gemeenten.

Vanaf 21.30 uur is er een gezamenlijk programma van Jinek en RTL NIeuws op RTL4. Ook daar zullen verslaggevers de bijeenkomst van de politieke partij bijwonen en de peilingen en resultaten presenteren. Eva Jinek gaat in gesprek met politiek verslaggever Fons Lambie en enkele prominente oud-politici.

De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wordt in de meeste gemeenten woensdagavond, waarschijnlijk rond middernacht, bekend gemaakt. De definitieve uitslag volgt op maandag 21 maart om 10:00 uur

Op woensdag 30 maart treden de zittende raadsleden af ​​en worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Door een gemeentelijke herindeling met Weesp gebeurt dit op 24 maart al in de gemeente Amsterdam.

Het tellen van de stemmen is openbaar. Mensen kunnen komen kijken, maar ze mogen de balies niet hinderen. In Amsterdam worden alle stembiljetten geteld in de RAI, Rotterdam in Ahoy, Utrecht in de Jaarbeurs en Den Haag grotendeels in het World Forum.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?