Van Dissel van het RIVM is het niet eens met het bericht dat hij zijn rol als pandemieadviseur heeft overschreden

Image source - Pexels.com


Jaap van Dissel, directeur van het RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), zegt tegen Nu.nl dat hij niet denkt dat zijn rol als adviseur van het kabinet tijdens de coronaviruspandemie de lijnen naar een beleidsbepalende rol vervaagt. Zijn opmerkingen waren een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

“Mijn rol was het uitleggen van de epidemiologische situatie en waar we ons op konden voorbereiden”, zegt Van Dissel tegen Nu.nl. “Dat systeem heb ik tijdens al dat overleg gelijk gehouden. Dat lees je in alle Kamerbrieven.” Hij voegde eraan toe dat hij er geen kwaad in zag om uitgenodigd te worden voor crisisbijeenkomsten, aangezien hij slechts “de situatie uitlegde”.

In het rapport stelt de OVV dat Van Dissel volgens Nu.nl het risico loopt door het publiek als beleidsmaker gezien te worden vanwege zijn “belangrijke rol” in crisisvergaderingen tijdens de pandemie. Dit beeld werd aangemoedigd door premier Mark Rutte, die het OMT-advies ‘heilig’ noemde. Rutte zei vrijdag echter akkoord te gaan met het rapport dat adviseurs en beleidsmakers in de toekomst beter gedifferentieerd moeten worden.

“Dit soort vragen moet je aan de minister-president richten, niet aan mij”, zegt Van Dissel tegen Nu.nl. “[The OMT] heeft vastgehouden aan deze rol en ons beperkt tot de medisch-epidemiologische voorspellingen en scenario’s.”

Het rapport bekritiseerde ook Van Dissel’s opmerkingen over gezichtsmaskers, die hij een “politieke keuze” noemde, en zei dat deze opmerkingen “het vertrouwen van het publiek in het overheidsbeleid” ondermijnden. om politieke beslissingen te ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?