Utrecht zet ex-criminelen in om jongeren ervan te weerhouden zich aan te sluiten bij de drugswereld

Image source - Pexels.com


Utrecht gaat samenwerken met ex-criminelen om te voorkomen dat jongeren in het drugsmilieu terechtkomen. Dit maakt deel uit van een geïntegreerd plan om de drugscriminaliteit in de stad te bestrijden. Van politie, OM, reclassering tot Rabobank en woningcorporaties doen hieraan mee.

Utrecht is een knooppunt in de internationale drugshandel. In de stad zijn zo’n vijftig criminele netwerken actief en in de regio 150. “Utrecht stelt een versterkte aanpak voor om verdere ontwrichtende inspanningen van drugscriminaliteit tegen te gaan”, zegt burgemeester Sharon Dijksma donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Ook worden speciale jobcoaches ingezet om ‘een baan met status’ te vinden als alternatief voor criminaliteit. Het gaat om jongeren die na bijvoorbeeld een gevangenisstraf moeilijk aan werk kunnen komen. “Deze coaches helpen bij het vinden van werk, tijdens of na detentie. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt gezien als een belemmering om aan het werk te gaan. De gemeente onderzoekt samen met het ministerie van Justitie hoe deze drempels – onder voorwaarden ’, stond er in de brief.

Bovendien wil Utrecht inzicht krijgen in criminele geldstromen. “Er zijn vele miljarden betrokken bij de drugshandel en de daaraan gerelateerde economie. Boven- en onderwereld vermengen zich. De gemeente zet in op een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de risico’s op criminele inmenging het grootst zijn. In Utrecht zijn bedrijventerrein Nieuw Overvecht en de Amsterdamsestraatweg. Hier geleerde lessen kunnen dan voor de hele stad en regio worden gebruikt”, aldus Dijksma. Volgens haar komt drugscriminaliteit in alle buurten voor.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?