Utrecht biedt excuses aan voor banden met slavernij in het verleden

Image source - Pexels.com


Burgemeester Shanon Dijksma van Utrecht heeft woensdagochtend namens het college van burgemeester en wethouders excuses aangeboden voor het aandeel van het stadsbestuur in de slavernij. Hoewel Utrecht nooit grote koloniale instellingen heeft gehad, is het toch nauw verbonden met het Nederlandse slavernijverleden, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

Als extra gebaar kunnen afstammelingen van tot slaaf gemaakte mensen hun achternaam veranderen. Vorig jaar diende de gemeenteraad een motie in om deze naamsverandering eenvoudiger en goedkoper te maken. Het kabinet onderzoekt deze mogelijkheid momenteel juridisch, maar de gemeente Utrecht zet alvast een stap voorwaarts.

Utrecht besteedt dit jaar op verschillende manieren aandacht aan “de pijnlijke bladzijde in de Utrechtse geschiedenis”. “Erkenning van dit hoofdstuk betekent dat we lessen kunnen trekken voor de toekomst. Bovendien laten we de nazaten van slachtoffers zien dat we onze geschiedenis niet vergeten maar eerder een gesprek aangaan over het slavernijverleden en de gevolgen daarvan. Laat dit een voorbeeld zijn voor de regering om op landelijk niveau excuses aan te bieden omdat dit breder is dan alleen Utrecht”, zei Dijksma tijdens een bijeenkomst in de Janskerk.

Ook andere Nederlandse steden verontschuldigden zich de afgelopen maanden voor hun rol in het koloniale en slavernijverleden. Rotterdam deed dat in december en Amsterdam in juli vorig jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?