Utrecht bereid mee te betalen om achternamen in verband met slavernij te veranderen

Image source - Pexels.com


Nederlanders die hun achternaam willen veranderen omdat deze in verband wordt gebracht met slavernij, worden daarbij vaak tegengehouden door hoge rekeningen en bergen papierwerk. De gemeente Utrecht wil het voor mensen met zo’n achternaam makkelijker maken om deze te veranderen en zal zo nodig zelf de rekening betalen, zegt de gemeente tegen NU.nl.

Naar Nederland gebrachte slaven kregen vaak namen die verband hielden met die van de slavenhouder, bijvoorbeeld ‘Vriesde’ afgeleid van ‘De Vries’, of ‘Kenswil’ van ‘Wilkens’. Sommigen kregen een achternaam op basis van de stad waar ze terechtkwamen, of zelfs de plantage.

Als u uw achternaam in Nederland wilt wijzigen, kunt u hiervoor een verzoek indienen bij Justis, de screeningsdienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat kost minimaal 835 euro. Als je achternaam bijvoorbeeld “Poepjies” is, hoef je niet te bewijzen dat de naam je lastig maakt. Maar voor achternamen uit het koloniale verleden van Nederland vereist de dienst vaak een psychologisch onderzoek. Opgeteld bij het bedrag van het verzoek tot naamswijziging, lopen mensen vaak tegen rekeningen van duizenden euro’s aan. En er is geen garantie dat dit eindigt als uw naam wordt gewijzigd.

Utrecht vindt dit onacceptabel en onderzoekt hoe het makkelijker kan worden gemaakt voor mensen die hun achternaam willen veranderen vanwege de link met het koloniale verleden. De gemeente verwacht in december te weten hoeveel inwoners hun achternaam om deze reden willen veranderen en of de gemeente die kosten kan dragen.

Ook Utrecht pleitte samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij de Nederlandse overheid voor het schrappen van de kosten die gepaard gaan met naamsveranderingen vanwege het koloniale verleden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?