Universiteitshoogleraar maakt geld van belastingdienst niet bekend

Image source - Pexels.com


Een Leidse universiteitshoogleraar is door de Belastingdienst gefinancierd zonder openbaar te maken, zo blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur. De financiering kan voor belangenverstrengeling zorgen, aangezien het onderzoek van de hoogleraar gaat over belastingwetgeving.

De leerstoel van bijzonder hoogleraar Rex Arendsen wordt gefinancierd door de Douane, een overheidsinstantie die vroeger deel uitmaakte van de Belastingdienst, of de Belastingdienst. Het overkoepelende ministerie van Financiën was volgens de NOS betrokken bij de oprichting van de leerstoel.

Noch Arendsen, noch de universiteit maakten deze informatie echter openbaar, zoals te verwachten was. In plaats daarvan bleek uit de enige beschikbare openbare informatie dat Arendsen werd gefinancierd door het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Niet alleen de Belastingdienst droeg drie keer zoveel bij aan de bijzondere leerstoel als het museum, maar levert ook een grote bijdrage aan het museum.

“Ik vind dat het absoluut 100 procent duidelijk moet zijn hoe hoogleraren worden ondersteund en dat we weten dat er geen sprake is van belangenverstrengeling en geen invloeden van buitenaf”, aldus minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap), aldus de NOS. “Ik vind de stilte en het verbergen van dergelijke constructies onaanvaardbaar.”

Het niet goed vrijgeven van financiering is in strijd met de gedragscode van de beroepsvereniging van wetenschappers. Maar Arendsen hield vol dat hij aan de eisen had voldaan door de stichting te noemen waarvan de Belastingdienst deel uitmaakt. Ondertussen gaf de Universiteit Leiden toe dat het transparanter had moeten zijn.

“Achteraf gezien had de financiering van de Belastingdienst vermeld moeten worden”, zegt de universiteit in een reactie, aldus de NOS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?