UNICEF maakt zich zorgen over kinderen in Nederlandse noodopvang

Image source - Pexels.com


Volgens UNICEF Nederland is de grens bereikt voor kinderen op de spoedeisende hulp. Ze zijn het slachtoffer van de “aanhoudende crisis” in de opvang van vluchtelingen in het land. “Dit is schadelijk voor de ontwikkeling van de 2.073 kinderen op de spoedeisende hulp. Deze kwetsbare kinderen hebben recht op een plek waar ze zich veilig en beschermd voelen. De Nederlandse overheid heeft de plicht om daarvoor te zorgen.”

De situatie in de noodopvang is al maanden schadelijk en ongeschikt voor kinderen, benadrukt UNICEF Nederland. Vluchtelingen worden gedwongen om met honderden anderen in tenten te verblijven op overvolle opvanglocaties.

De organisatie sprak met kinderen in verschillende noodopvangcentra en ziet de situatie voor kinderen in noodopvangcentra “week na week” verslechteren. Er worden nog steeds tenten gebouwd die niet geschikt zijn voor kinderen, aldus UNICEF.

“Er verandert niets. We laten deze kinderen aan hun lot over”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. De hulporganisatie wil dat kinderen voorrang krijgen bij de overstap van grootschalige noodlocaties naar kleine, waar ruimte is om ‘gewoon kind te zijn’. Verder moeten kinderen voldoende zorg en psychosociale hulp krijgen en ook naar school kunnen.

“Deze kinderen hebben zoveel meegemaakt. Ze hebben een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig om in op te groeien. In plaats daarvan komen ze in een opvangcrisis terecht die de schade nog erger maakt”, legt Suzanne Laszlo uit.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?