Uitspraken van extreemrechtse Baudet over aids “racistisch en homofoob”: Humberto Tan

Image source - Pexels.com


Talkshowpresentator Humberto Tan reageerde verontwaardigd op uitspraken van extreemrechtse FvD-leider Thierry Baudet over aids. Baudet noemde aids “een ziekte die nauwelijks bestaat” voor blanke heteroseksuelen. In zijn talkshow Humberto op zondagavond zei Tan: “Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en er racistische, homofobe saus over te gieten.” Dat meldt RTL Nieuws.

Baudet deed zijn uitspraken dit weekend tijdens een bezoek aan Heerhugowaard. Hij zei dat “de kans dat een blanke, heteroseksuele persoon aids krijgt kleiner is dan de kans dat hij door de bliksem wordt getroffen.” Hij noemde de kans dat een blanke hetero de door hiv veroorzaakte ziekte krijgt ‘verwaarloosbaar klein’.

“Dit verhaal zou de superioriteit van blanke mannen moeten onderstrepen”, zei Tan zondag over de uitspraken van Baudet. “En als hij wordt aangesproken over die uitspraken, hebben ‘wij’ het niet goed begrepen en ‘hij’ bedoelde het niet zo.”

“De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer. Alle drie stierven aan de gevolgen van aids, zoals zoveel mannen en vrouwen die aan aids zijn overleden”, zei Tan. Hij voegde eraan toe dat hij met cijfers van onder meer het Aidsfonds kon aantonen dat de uitspraken van Baudet onzin zijn. “Maar daar gaat het hem niet om.”

Tan zei lange tijd te hebben geaarzeld om te reageren op Baudets racisme en homofobie. Hij vroeg het Aidsfonds om commentaar, maar het fonds weigerde te antwoorden omdat het de uitspraken van Baudet te schokkend vond. Maar Tan had er genoeg van. “Soms kun je gewoon niet zwijgen.”

Baudet reageerde op de talkshow op Twitter en suggereerde dat hij verkeerd werd begrepen. “Altijd de ‘verontwaardiging’ en emo-kaart om het debat te gijzelen. Mijn punt was dat in de jaren negentig Europese hetero’s werden geterroriseerd met aids-angst toen de kans dat dat zou gebeuren extreem klein was en is. En ik zei dit om uit te leggen wat gebeurt met corona.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?