Uitbreiding crypte koninklijke familie in Delft blijkt duurder dan gepland

Image source - Pexels.com


Er moet weer meer geld worden besteed aan de uitbreiding en verbouwing van de kluis van de koninklijke familie in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een ‘bouwachterstand’ moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

Uit de brief van Uslu blijkt dat vorig jaar een extra bedrag van 271.000 euro uit de begroting van het ministerie van OCW is gehaald. Dit had te maken met het feit dat de kosten van archeologisch onderzoek hoger waren “omdat er tijdens de opgraving meer vondsten zijn gedaan dan verwacht die onderzocht moeten worden”, schrijft de staatssecretaris.

De werkzaamheden aan het koninklijk gewelf zijn vorig jaar, na jaren van vertraging, gestart. Het werd duidelijk dat de operatie aanzienlijk duurder zou uitvallen dan verwacht. Er moest bijna 2 miljoen euro bij komen, waarmee de totale rijksbijdrage op 3,6 miljoen euro kwam. Dat zou nu meer dan 4 miljoen bedragen. Vorig jaar droeg het Koninklijk Huis 300.000 euro extra bij.

De opknapbeurt is nodig omdat de crypte bijna vol is. De laatste Sinaasappels die worden bijgezet zijn Koningin Juliana op 30 maart 2004 en Prins Bernhard op 11 december van hetzelfde jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?