Uitbraakteam om lockdown te bespreken, Omicron-infectiegolf op vrijdag

Image source - Pexels.com


Leden van het Outbreak Management Team komen vrijdag bij elkaar om hun volgende advies te bespreken over hoe de pandemie van het coronavirus in Nederland moet worden aangepakt. Hun beleidsverklaring wordt gedeeld met Nederlandse politieke leiders, die vervolgens moeten beslissen of de huidige beperkingen nog steeds een passend antwoord zijn. Het vierde kabinet van premier Mark Rutte wordt op 10 januari beëdigd en oorspronkelijk was de bedoeling dat de lockdown op 14 januari aan het eind van de dag zou aflopen.

In de aanloop naar de aankondiging van Rutte op 18 december dat de lockdown zou worden verscherpt, testten gemiddeld 14.800 mensen elke dag positief op het coronavirus. Dat is sindsdien opgelopen tot bijna 19.000, met meer dan 24.500 besmettingen gemeld op zowel woensdag als donderdag. De nieuwe besmettingsgolf valt samen met de verspreiding van de Omicron-variant, die al meer dan tien dagen dominant is in Nederland, en in Amsterdam al meer dan twee en een halve week. Terwijl het aantal besmettingen in heel Nederland de afgelopen week met 50 procent is gestegen, is het aantal gediagnosticeerde gevallen onder inwoners van de hoofdstad verdubbeld tot 1.576 per dag.

OMT-lid Marc Bonten zei eerder deze week dat mensen niet “te veel hoop moeten koesteren” dat er snel een einde komt aan de lockdown. Hij zei dat een verlenging tot eind januari waarschijnlijker is, gevolgd door een gecontroleerde, stapsgewijze versoepeling van de lockdown. Bonten had goede hoop dat hij en zijn collega’s de laatste gegevens zouden kunnen bespreken over hoe pathogeen de Omicron-variant is, zodat ze kunnen bepalen of een sterke stijging van infecties zal leiden tot een overeenkomstige stijging van Covid-19-hospitalisaties.

Ook Marion Koopmans, vooraanstaand viroloog en lid van het OMT, merkte op dat het coronavirus zich ondanks de lockdown verspreidt en dat het tempo van de stijging zal afhangen van wat het kabinet vervolgens gaat doen. Deze week bleek dat het OMT verwacht dat dit nog verder zal toenemen, met een piek rond eind januari, vanwege het besluit om maandag, het geplande einde van de wintervakantie, de basis- en middelbare scholen weer te openen. Het OMT was er voorstander van om de scholen een week voor de pauze nog een week te sluiten en daarna weer volgens schema te openen, maar de voorzieningen voor hoger onderwijs voor langere tijd gesloten te houden. Bij het overnemen van het advies erkende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat het kabinetsbesluit een berekend risico was.

Covid vaccin booster campagne vordert

Tegen het einde van de maand zal Nederland dichter bij de voltooiing van de eerste fase van zijn Covid-19-boostervaccincampagne zijn. Alle gevaccineerde volwassenen kunnen een boosterprik inplannen, op voorwaarde dat ze de afgelopen drie maanden niet met het coronavirus zijn besmet en dat hun laatste vaccindosis meer dan drie maanden geleden is toegediend.

Iets minder dan 40 procent van de volwassenen kreeg aan het begin van donderdag een booster-injectie en ongeveer 86 procent van de volwassenen voltooide de initiële vaccinatiekuur. Nederland wil dat iedereen voor het einde van de maand een boosterprik kan krijgen, maar het OMT schat dat ongeveer 10 procent van de gevaccineerde volwassenen er geen wil. “We zitten in lockdown om tijd te winnen om mensen een boostervaccinatie te geven. Als je nu niet vaccineert, gebruik je de tijd niet verstandig”, zegt vaccinonderzoeker Anke Huckriede van de Rijksuniversiteit Groningen.

Nederland plant ook nog drie keer extra injecties als dat nodig is, uit bezorgdheid dat de prik binnen een paar maanden niet zo goed mensen zal beschermen. “Dat ziet er niet geweldig uit. Uiteindelijk hebben we misschien een specifiek Omicron-vaccin nodig’, zegt vaccinonderzoeker Ben van der Zeijst van het Leids UMC.

Internationale reizigers brengen coronavirus terug naar Nederland

Ook deze week maakte het OMT melding van de “grote toename van meldingen van positief geteste personen die recentelijk vanuit het buitenland naar Nederland zijn gereisd”. Onlangs stond erin dat iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland komt direct na aankomst een zelftest moet doen en deze na vijf dagen moet herhalen.

In totaal testten 7.413 recente reizigers positief in Nederland gedurende de zevendaagse periode eindigend op de ochtend van 4 januari. Dat was drie keer het weekgemiddelde dat sinds 20 september werd gerapporteerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?