Uit vrijgegeven documenten blijkt dat Nederland noodpaspoorten voor Afghanen overweegt

Image source - Pexels.com


Uit vrijgegeven documenten blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken schijnbaar overweegt 250 noodreisdocumenten aan Afghanen te verstrekken, ondanks publieke beweringen van ambtenaren dat dit geen optie was, meldt de NOS.

Volgens de NOS leken ambtenaren van het ministerie de optie van uitgifte te overwegen laissez-passers, een soort reisdocument dat afgelopen augustus voor sommige Afghanen kan dienen als paspoortvervanger. “In het geval dat documenten niet in orde zijn, maar de identiteit van de post kan worden vastgesteld, kunnen laissez passers worden afgegeven”, staat in een gedeelte van de documenten. Bovendien werd op 14 augustus 2021 geregistreerd dat 250 laissez-passers naar tolken in Kabul werden gestuurd.

Maar een maand later, toen minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen aantrad, zei hij in de Tweede Kamer dat het gebruik van dergelijke passen niet op tafel lag – ondanks dat enkele Kamerleden de passen steunden.

Knapen zei: laissez-passers konden niet worden afgegeven aan Afghanen, tenzij ze eerst op eigen gelegenheid naar een ander land waren gereisd, zoals Pakistan of Qatar. Het is onduidelijk op welke informatie Knapen deze bewering heeft gebaseerd en het ministerie wil niet reageren, meldt de NOS.

“De regering heeft altijd gezegd dat er geen lp’s waren. Uit deze onthulling blijkt dat die er wel waren”, zegt Kamerlid Jasper van Dijk van SP tegen de NOS. “Dus de minister heeft een probleem en ik zal daarom zo snel mogelijk om opheldering vragen.”

Veteraan Roy Grinwis, die van juni tot december 2021 bij het ministerie van Defensie werkte, zei herhaaldelijk om noodreisdocumenten voor tolken te hebben gevraagd, maar kreeg te horen dat die alleen voor Nederlanders beschikbaar waren.

Advocaat Barbara Wegelin vertegenwoordigt een groep Afghanen die naar Nederland willen reizen. “Dit lijkt mijn vermoeden te bevestigen dat de Nederlandse regering eerder onwillig dan machteloos is”, zegt Wegelin tegen de NOS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?