Uit huis geplaatste kinderen kunnen onder nieuwe richtlijn na langere periodes terugkeren

Image source - Pexels.com


Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) past de richtlijn aan, zodat kinderen die uit hun ouderlijk huis zijn verdreven, na een langere periode kunnen terugkeren naar hun ouders. Jeugdbeschermers kunnen dan flexibeler omgaan met de ‘acceptabele periode van terugkeer’ en hopelijk meer gezinnen behouden, meldt de Volkskrant.

Ongeveer 46.000 kinderen in Nederland leven in pleeggezinnen of instellingen. Ruim 20.000 van hen zijn door de jeugdrechtbank uit hun ouderlijk huis geplaatst.

Het begrip ‘acceptabele periode van terugkeer’ is in 2015 in het Burgerlijk Wetboek opgenomen met de bedoeling te voorkomen dat kinderen na een uithuisplaatsing te lang in onzekerheid leven over waar ze zouden opgroeien. Het NJi heeft twee periodes vastgesteld op basis van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring. Het is zes maanden voor jonge kinderen onder de 5 jaar en voor kinderen van 5 jaar en ouder is het een jaar. “Als het niet mogelijk is om binnen deze termijn de omstandigheden voldoende te verbeteren, dan is een definitieve uithuisplaatsing noodzakelijk”, staat in de richtlijn.

Het idee was dat de “aanvaardbare periode” sociale diensten zou aanmoedigen om zo snel mogelijk te werken aan de terugkeer van kinderen naar hun ouders. Maar in de praktijk betekende het dat kinderen niet naar huis konden omdat hun ouders niet genoeg tijd hadden om de thuissituatie te verbeteren. Of rechtbanken die kinderen bij andere gezinnen plaatsen vanwege wachtlijsten en personeelstekorten bij de jeugdzorg.

Het nieuwe uitgangspunt is dat de sociale dienst per gezin moet bepalen wat mogelijk is zonder een algemeen geldende strikte termijn te hanteren. “Een periode mag nooit het enige argument zijn om een ​​kind niet terug te sturen”, zegt NJi-bestuurslid Rutger Hageraats. “De prikkel blijft om zo snel mogelijk aan terugkeer te werken en duidelijkheid te scheppen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?