Tweederde van NL-inwoners wil WK weghalen uit Qatar

Image source - Pexels.com


Tweederde van de Nederlanders vindt dat het komende WK niet in Qatar gehouden mag worden vanwege de mensenrechtenschendingen in het land, constateert Motivaction in een onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 80 jaar.

De enquête is ingegeven door Oranje-sponsors als ING, Albert Heijn en de Nederlandse Loterij die aankondigden niet naar Qatar te gaan voor het WK en er ook geen campagne omheen te voeren. Ook supermarktketen Lidl trok zijn grote reclamecampagne rond het WK.

Een duidelijke meerderheid van de Nederlanders keurt deze stappen goed, zegt Motivaction in een persbericht. Ze noemen mensenrechtenschendingen het vaakst waarom ze niet willen dat Nederlandse bedrijven campagne voeren rond het WK. De helft is het eens met het besluit van ING om geen campagne te voeren en zegt dat andere bedrijven het voorbeeld van de bank en sponsor moeten volgen. Bedrijven die het Nederlands Elftal steunen vinden ze niet erg, maar campagne voeren vinden ze ongepast.

De onderzoekers ontdekten dat leeftijd een belangrijke rol speelt in hoe mensen naar deze situatie kijken. Ouderen zijn negatiever over het WK en de sponsoring rondom het evenement. “Het is opvallend dat Generatie Z, door de media bestempeld als de wakkere generatie, de minste moeite lijkt te hebben met de mensenrechtensituatie en sponsoring rondom het evenement”, aldus Motivaction.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?