Tweede Kamerleider spreekt dreigende collega’s van parlementslid aan

Image source - Pexels.com


Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil tijdens debatten met de politieke partijen praten over hun omgangsvormen. Aanleiding zijn uitspraken van Kamerleden voor Forum voor Democratie. FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen ‘overschreed woensdag’, zei Berkamp. Van Houwelinge dreigde met ‘tribunalen’. “Je tijd komt wel”, riep hij in de grote vergaderzaal naar D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

“Bedreigingen en intimidatie in welke vorm dan ook zijn uitgesloten”, aldus de voorzitter van de Tweede Kamer. “Ik vind het onaanvaardbaar in de plenaire zaal. We moeten hier een grens trekken.” Bergkamp zei in een verklaring bezorgd te zijn over het parlement. “Emoties lopen steeds meer op en dat komt het debat niet altijd ten goede. Vrijheid van meningsuiting is groot, maar meningen moeten op een fatsoenlijke manier worden uitgewisseld. Daar moeten we dringend iets aan doen.”

Bergkamp gaat met alle politieke partijen in gesprek over hoe “we met elkaar omgaan in debatten” en “hoe we de dynamiek in het debat het beste kunnen keren”. Ze hoopt dat “wij als gekozen volksvertegenwoordigers het debat op een goede manier kunnen voeren met respect voor elkaars meningen – die kunnen natuurlijk verschillen. En dat we kiezen voor het inhoudelijke debat en kwalificaties weglaten die de debat maar maken het onmogelijk.” De voorzitter van de Kamer vindt dit niet goed voor de reputatie van het parlement. “In mijn eentje kan ik dit tij niet keren. We moeten dit samen doen. Het zal tijd kosten omdat het debat al jaren harder wordt, maar ik voel als voorzitter een verantwoordelijkheid om het gesprek op gang te brengen.”

Volgens Bergkamp heeft vicevoorzitter Ockje Tellegen, die woensdag het debat leidde, goed gehandeld. Tellegen kwam tussenbeide op verzoek van Sjoerdsma, schortte het debat vervolgens twee keer op en sprak de FvD-Kamerlid aan op zijn dreigement.

Eerder zei Gideon van Meijeren (ook FvD) “trots” te zijn op Forum-aanhangers die intimiderende e-mails naar andere Kamerleden sturen. Ook de partij van Thierry Baudet beweert steeds vaker dat er een verband is tussen de jodenvervolging en de kabinetsaanpak van het coronavirus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?