Tweede Kamer steunt afschaffing verplichte wachttijd voor abortus

Image source - Pexels.com


Een meerderheid in het parlement zei voorstander te zijn van het schrappen van de Nederlandse wettelijke bedenktijd voor abortussen. De Tweede Kamer stemt donderdag over dit wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, meldt de NOS.

Dijkstra diende dit wetsvoorstel bijna een jaar geleden in, maar in het regeerakkoord Rutte III stond dat een aantal medisch-ethische zaken in de looptijd niet zouden veranderen. Dat leidde ertoe dat Kamerleden van VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen stem konden meebrengen over deze onderwerpen. De coalitie Rutte IV bestaat uit dezelfde partijen. Maar in het nieuwe regeerakkoord staat dat parlementariërs ‘persoonlijke afweging’ kunnen maken met verschillende ‘in behandeling zijnde initiatiefvoorstellen’ over medisch-ethische kwesties. Kamerleden hoeven zich niet aan de parlementaire discipline te houden over deze ‘vrije kwesties’.

De twee christelijke partijen in de coalitie, ChristenUnie en CDA, willen de verplichte bedenktijd aanhouden. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker is zorg nodig bij abortus en moeten vrouwen de tijd nemen om over de beslissing na te denken.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte ontkent niet dat er zorg nodig is bij het overwegen van abortus, maar is wel tegen de verplichte bedenktijd. Het is onredelijk om te denken dat vrouwen zomaar naar een abortuskliniek komen zonder vooraf over hun beslissing na te denken. Paternotte noemde de wettelijke bedenktijd ‘verkeerd, paternalistisch en achterhaald’.

De VVD, PvdA, GroenLinks en SP zeiden dat ze het voorstel van D66 zouden steunen, met een vrijwel zekere meerderheid.

Een meerderheid in het parlement steunt ook een voorstel van de PvdA en GroenLinks om huisartsen de abortuspil voor zwangerschapsafbreking in een vroeg stadium te laten voorschrijven. Dat voorstel staat volgende week op de agenda.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?