Tweede Kamer moet Holocaust- en coronavirusvergelijkingen aan de kaak stellen: Joodse organisaties

Image source - Pexels.com


Vijf joodse organisaties stelden dat de Tweede Kamer expliciet stelling moet nemen tegen vergelijkingen tussen de Holocaust en het coronavirusbeleid, schreef het Nieuws-Israëlistisch Werkblad. Het Werkblad ondertekende de brief aan de Tweede Kamer samen met het Centraal Joods Overleg (CJO), het Israëlisch Informatie- en Documentatiecentrum (CIDI), de Nederlandse Auschwitz Commissie en het Nationaal Holocaust Museum.

Sommige tegenstanders van het Covid-19-vaccin beweerden op dezelfde manier te worden behandeld als joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze uitten hun standpunt door t-shirts te dragen met dezelfde gele ster waarmee joden tijdens de nazi-bezetting waren gemarkeerd bij protesten tegen de coronavirusmaatregelen.

“We vinden het niet alleen buitengewoon pijnlijk; het maakt ook de lessen die moeten worden getrokken uit de donkerste periode in de 20e eeuw inflatoir”, schreven de Joodse organisaties. “We benadrukken gewoon dat mensen die er vrijwillig voor kiezen om zich niet te laten vaccineren, vergeleken worden met bevolkingsgroepen die destijds helemaal geen keus hadden. Ze werden vermoord. Gewoon om wie ze waren.”

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren stelde eerder deze maand tijdens een debat dat het met de invoering van de coronaviruspas “voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is dat mensen een pasje moeten tonen om toegang te krijgen tot deelname aan de samenleving.”

De Joodse organisaties noemden in hun brief geen parlementsleden, maar ze zeiden wel: “Wij dringen er bij u op aan om uw verantwoordelijkheid te nemen.”

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, zei dat ze “geschokt” was toen ze demonstranten de gele insignes zag dragen, maar dat ze weinig kon doen omdat “omdat er geen oproep was om joden te discrimineren, er geen misdaad heeft plaatsgevonden”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?