Twee asielcentra voor vluchtelingen uit veilige landen zijn van plan te sluiten

Image source - Pexels.com


Ter Apel en Budel willen asielzoekerscentra voor vluchtelingen uit veilige landen sluiten om te voorkomen dat ze in Nederland blijven, meldt de NOS.

Tegelijkertijd hebben asielzoekers in het hele land moeite om vluchtelingen op te vangen, zegt voorzitter van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) tegen het AD. Op een gegeven moment moesten vluchtelingen in Ter Apel op stoelen slapen vanwege een tekort aan bedden.

Volgens schattingen van de Immigratie- en Naturalisatiediensten hebben de ongeveer 70 opvangcentra voor asielzoekers in het land ongeveer 30 duizend vluchtelingen gehuisvest.

Het tekort aan asielzoekerscentra neemt toe en kan ertoe leiden dat vluchtelingen moeten slapen in gymzalen, zoals gebeurde tijdens de vluchtelingencrisis 2015.

In Ter Apel en Budel, waar twee grote opvangcentra voor vluchtelingen staan, klagen bewoners al jaren over een toename van winkeldiefstallen en overlast. De twee dorpen waren de enigen die bereid waren vluchtelingen uit veilige landen op te nemen als onderdeel van een experiment dat dit jaar afloopt. Ter Apel en Budel zeiden nu dat het tijd is voor andere plekken om op te treden.

“Ook zie je een toename van het aantal overlastklachten van asielzoekers uit veilige landen”, zegt CDA-raadslid in Ter Apel Herma Hemmen. Hemmen zei tegen het meenemen van meer vluchtelingen uit veilige landen van herkomst naar het dorp te zijn.

Het COA probeert al jaren gemeenten te overtuigen om vluchtelingen uit veilige landen apart te huisvesten.

Schoenmaker waarschuwde in 2019 al dat het COA meer capaciteit nodig had om vluchtelingen op te vangen. “We hebben al aan de bel getrokken. In november 2019 zeiden we dat we vijfduizend extra plekken nodig hadden. Het zou mooi zijn als het nieuwe kabinet daar in het nieuwe regeerakkoord nota van neemt.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?