Turkije ontbood Nederlandse ambassadeur wegens eis tot vrijlating filantroop

Image source - Pexels.com


Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van 10 landen, waaronder Nederland, ontboden vanwege een verklaring waarin Turkije wordt opgeroepen om Osman Kavala onmiddellijk vrij te laten, meldt de NOS.

Naast Nederland ondertekenden onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk de verklaring waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Kavala. “De aanhoudende vertragingen in zijn proces, onder meer als gevolg van het samenvoegen van verschillende dossiers en het creëren van nieuwe zaken, werpen een schaduw over de principes van respect voor de democratie, de rechtsstaat en transparantie in het Turkse rechtssysteem”, aldus de ambassades. in hun verklaring. Ze verwezen naar een eerdere uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarin de Turkse regering werd bevolen om Kavala in 2019 vrij te laten.

De zakenman en filantroop zit sinds 2017 in hechtenis. De Turkse autoriteiten arresteerden hem wegens vermeende betrokkenheid bij protesten in het Gezi-park in Istanbul in 2013, wat uitgroeide tot een demonstratie tegen president Recep Tayyip Erdogan. Vorig jaar werd hij, na een korte vrijlating, opnieuw vastgehouden wegens vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken reageerde op Twitter op de verklaring van de ambassades en zei dat de suggestie van de ambassades een schaduw werpt over hun begrip van recht en democratie. “Het is onaanvaardbaar dat ambassadeurs aanbevelingen en suggesties doen aan de rechterlijke macht in een lopende zaak.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?