Turkije deporteert Nederlandse ambassadeur toch niet

Image source - Pexels.com


De Nederlandse ambassadeur en negen anderen hoeven Turkije niet te verlaten nadat ze hebben opgeroepen tot vrijlating van een activist. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kwam maandag terug op zijn aankondiging dat de tien westerse diplomaten ongewenst zouden worden verklaard.

In een toespraak verwelkomde hij de verklaringen van de ambassadeurs van maandag, waarin ze zeiden zich te zullen blijven houden aan diplomatieke verdragen. Daarbij benadrukten ze zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden. Volgens Erdogan deden ze een stap terug “van de laster tegen ons land”. Ze hebben hun lesje nu geleerd, zei hij. “Ze zullen vanaf nu voorzichtiger zijn.”

De president vond het ongepast dat de tien een week geleden collectief opriepen tot de vrijlating van Osman Kavala in een diplomatiek ongebruikelijke zet. Deze filantroop en mensenrechtenstrijder zit al vier jaar vast zonder veroordeling. De ambassadeurs waren vorige week al ontboden.

Aan de laatste diplomatieke ruzie tussen Turkije en het westen lijkt een einde te zijn gekomen. Maar in Nederland zijn Kamerleden niet blij met wat volgens hen de Nederlandse ambassadeur buigt. “Erdogan blaft en tien landen trekken zich terug met de staart tussen de benen”, schreef Ruben Brekelmans (VVD) op Twitter. Hij noemde het een pijnlijke vertoning en een teken van zwakte. Kati Piri (PvdA) vindt het een gênante vertoning, en de ‘wereld op zijn kop’. Ze vraagt ​​zich af of Nederland Erdogans gezicht moet redden of dat Nederland voor de vrijheid van Kavala moet staan.

Ook Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Derk Jan Eppink (JA21) zijn kritisch. Van Dijk noemde het een opmerkelijke wending van de ambassadeur en wil opheldering over wat er “achter de schermen” is gebeurd. Eppink sprak van ‘trage politiek’. Volgens hem boog Nederland omdat “Erdogan blaft”. Hij vindt de ambassadeurs ‘angstig’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?