“Traditionele” minderheidscoalitieregering niet mogelijk, zegt formatieleider, terwijl kabinetsbesprekingen slepen

Image source - Pexels.com


Kabinetvormingsinformateur Johan Remkes zei na gesprekken met VVD, D66 en CDA geen mogelijkheid te zien om een ​​”traditionele minderheidscoalitie” te vormen. Dat schrijft Remkes in een brief over het verloop van de formatie. Met het refereren aan een ‘traditionele’ minderheidscoalitie dacht Remkes aan de samenstelling van een coalitie die telkens steun moet zoeken voor voorstellen in de Tweede Kamer, zonder vooraf draagvlak te bepalen.

In zijn brief noemde hij expliciet de mogelijkheid van een extraparlementair kabinet. Dat zijn onder meer ministers van partijen die geen deel uitmaken van de coalitie. CDA-leider Wopke Hoekstra zei maandagavond dat er nog verschillende coalitieopties op tafel liggen. Remkes sprak ook over “allerlei creatieve varianten”.

Een nieuw kabinet is nu “met grote urgentie” nodig, aangezien de verkiezingen ruim een ​​half jaar geleden plaatsvonden, aldus de informateur. Hij riep de “groepen van alle partijen uit het brede en constructieve midden” op om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen.

Remkes zei woensdag de gesprekken met negen partijen voort te willen zetten: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en fractie Den Haan. Deze partijen steunden de motie die leidde tot de benoeming van Remkes tot informateur.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?