Tom de Bruijn volgt Sigrid Kaag op als interim-minister van Buitenlandse Zaken

Image source - Pexels.com


Tom de Bruijn, waarnemend minister van Buitenlandse Handel, neemt tijdelijk de leiding bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over na het terugtreden van D66-leider Sigrid Kaag. Kaag maakte haar voornemen bekend om af te treden toen Kamerleden in de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar aannamen vanwege de chaotische afhandeling van de evacuatie van Nederlands personeel, burgers en assistenten uit Afghanistan.

Kaag heeft vrijdag haar ontslagverzoek ingediend bij koning Willem-Alexander, aldus de regeringspersdienst in een verklaring. De koning willigde het verzoek in en bedankte Kaag ‘voor de vele en belangrijke diensten die de minister hem en het Koninkrijk heeft bewezen’.

Kaag stapte op 24 mei in de rol toen Stef Blok uit Buitenlandse Zaken schuifelde om minister van Economische Zaken te worden. Zes weken later werd De Bruijn, 72, uitgekozen om de portefeuille Buitenlandse Handel van Kaag over te nemen. De Bruijn heeft een lange carrière achter de rug in de politiek en het onderwijs. Hij werkte tientallen jaren voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertegenwoordigde Nederland bij de Verenigde Naties in Genève en zat in de Raad van State. Van 2014-2018 was hij wethouder in Den Haag, die hij opvolgde als voorzitter van de adviesraad van Instituut Clingendael.

Minister-president Mark Rutte zou vrijdag met Kaag een bezoek brengen aan de residentie van de Britse premier Boris Johnson. Ze zou volgende week de Algemene Vergadering van de VN in New York bezoeken. Het was niet meteen bekend of De Bruijn bij beide reizen voor haar zou invallen.

De dienst van De Bruijn als minister van Buitenlandse Zaken is tijdelijk terwijl er naar een andere minister wordt gezocht. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt gekozen uit de gelederen van de VVD en zal in ieder geval dienen tot er een nieuw kabinet is gevormd.

Tussen de politieke partijen VVD, D66 en CDA zijn onderhandelingen gaande om een ​​nieuw kabinet te vormen, zij het zonder meerderheidssteun. Het vormingsproces liep herhaaldelijk vast sinds de verkiezingen meer dan zes maanden geleden werden gehouden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?